Dezvăluiri din culisele tranzacţiei gigant de achiziţie a OMV: Un consorţiu format din mamutul energetic norvegian Aker, traderul Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater este pregătit să plătească până la 7 mld. de euro pentru 51% din OMV, în schimbul accesului la gazele norvegiene. Ce se întâmplă cu Petrom?
Un consorţiu din care face parte grupul energetic gigant norvegian Aker a făcut o ofertă nesolicitată pentru a cumpăra cea mai mare parte a activităţilor de explorare şi producţie ale companiei austriece de petrol şi gaze OMV, scrie Reuters.
Consorţiul, din care fac parte Aker ASA, compania-mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul mondial de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia de E&P, a precizat ziarul austriac Kurier.
O sursă din industrie a confirmat interes consorţiului, dar a identificat Aker BP ca membru şi nu Aker ASA. Atât ziarul, cât şi sursa au precizat, totuşi, că consorţiul a declarat că este în măsură să garanteze securitatea aprovizionării cu gaze a Austriei, o prioritate de top pentru guvernul austriac, care deţine 31,5% din OMV.
Kurier şi sursa au spus că nu este clar cum intenţionează consorţiul să livreze acest gaz către Austria, o ţară fără ieşire la mare care se străduieşte să pună capăt dependenţei sale puternice de gazele naturale ruseşti. Până la războiul din Ucraina, Austria obţinea 80% din gazele sale din Rusia.
OMV a confirmat că a primit o scrisoare prin care îşi exprimă interesul pentru activitatea sa de E&P.
"Întrucât OMV se află în proces de analiză a portofoliului său ca parte a implementării noii strategii, am răspuns că nu putem discuta serios în acest moment", a declarat un purtător de cuvânt al OMV.
Kurier a relatat că Sverre Skogen, preşedintele şi directorul executiv al companiei norvegiene Mime Petroleum, era "şeful consorţiului".
De asemenea, oferta nu a inclus unitatea românească Petrom a OMV sau afacerile E&P din Rusia, a relatat Kurier.
Consorţiul a estimat valoarea participaţiei de 51% în divizia E&P la 5,5 miliarde de dolari până la 7 miliarde de dolari, a adăugat Kurier.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro