Dezvăluiri fără precedent. Ce se întâmplă pentru români după Brexit

Autor: Răzvan Botea Postat la 10 martie 2021 90 afişări

Dezvăluiri fără precedent. Ce se întâmplă pentru români după Brexit

Firmele britanice vor să facă afaceri de piaţa românească, unul dintre sectoarele de interes pentru investitori fiind energia eoliană off-shore şi  nucleară, a de­clarat într-un interviu pentru ZF Greg Hands, secretar de stat pentru comerţ internaţional în guvernul Marii Britanii, aflat într-o vizită de lucru în România. De asemenea, oficialul britanic a spus că „ţine de România ce vrea să vândă pe piaţa britanică, care este una receptivă la produsele româneşti“.

În opinia sa, cele mai mari atuuri ale României pentru investiţiile britanice sunt forţa de muncă educată şi tânără din România, infrastructura IT şi spiritul antreprenorial. Birocraţia este un dezavantaj al României.

„Cred că multe businessuri britanice sunt aici, multe se interesează de România. Suntem foarte entuziasmaţi de România din mai multe motive: primul este forţa de muncă tânără şi educată, al doilea este spiritul antreprenorial din România şi al doilea este capacitatea tehnologică din România, cum ar fi, de exemplu, viteza de internet broadband, care este una dintre cele mai bune din lume. Scena tech creşte foarte bine aici. Acestea sunt punctele forte care plac investitorilor britanici“, a spus Greg Hands.

Greg Hands este secretarul de stat britanic pentru politici comerciale (UK Minister of State for Trade Policy) şi membru al parla­mentului britanic. Lucrează ca secretar de stat în guvernul britanic din 2011. Are studii în Marea Britanie şi SUA şi este absolvent de istorie modernă la Universitatea Cambridge.

În cadrul interviului el a mai vorbit despre cum ar putea să se întărească relaţiile comerciale româno-britanice şi ce servicii sau produse pot aduce britanicii în România, dar şi ce produse româneşti ar putea să ajungă pe piaţa britanică.

„Mi-ar plăcea să văd mai multe servicii britanice în România, în special servicii financiare, de consultanţă, legal, aceste nişe în care există expertiză britanică. Aş vrea să lucrăm cu România în zonele unde avem capabilităţi, cum ar fi zona de vânt off-shore, nucleară, alte capacităţi de producţie de energie. Am avut o întâlnire cu ministrul energiei Virgil Popescu şi am discutat despre aceste oportunităţi de a aduce expertiza britanică şi experţii britanici.“

Mesajul guver­nu­lui britanic vine în contextul în care Marea Britanie, proaspăt ieşită din Uniunea Europeană, caută să întărească relaţiile comerciale cu ţările din blocul european şi cu alte state în calitate de actor independent.

„Perioada de tranziţie a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Euro­peană s-a încheiat în la 1 decembrie, avem un nou acord comercial  şi acum este momentul să ne uităm înainte şi să construim o fundaţie bună pentru comerţul dintre România şi Marea Britanie. Avem schimburi comerciale de 5 miliarde de lire sterline, este OK, dar cred că pot fi mult mai mari.“

Interviul cu Greg Hands nu se rezumă doar la aceste chestiuni. În continuare, ministrul britanic a răspuns întrebărilor ZF.

Care credeţi că va fi rezultatul vizitei dumneavoastră în România?

În primul rând, perioada de tranziţie a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană s-a încheiat în la 1 decembrie, avem un nou acord comercial  şi acum este momentul să ne uităm înainte şi să construim o fundaţie bună pentru comerţul dintre România şi Marea Britanie.

Avem schimburi comerciale de 5 miliarde de lire sterline, este OK, dar cred că pot fi mult mai mari. Cred că complementaritatea dintre Marea Britanie şi România este puternică şi cred că Marea Britanie are multe de oferit în termeni de expertiză în industria serviciilor, de exemplu.

Mai cred că diaspora românească mare din Marea Britanie este un element important şi are un potenţial mare pentru a ajuta viitoarele relaţii comerciale şi investiţi dintre cele două ţări.

Credeţi că exporturile româneşti către Marea Britanie vor creşte sau că vor creşte importurile României din Marea Britanie?

Cred că cel mai probabil ambele. România are excedent comercial cu Marea Britanie în acest moment, suntem foarte relaxaţi în această privinţă. Cred că avem un potenţial de a ne vinde mai multe produse şi servicii. Avem relaţii comerciale în domenii-cheie, precum industria automotive, dar cred că Marea Britanie poate vinde mai multe servicii României: financiare, de consultanţă etc. şi cred că România ar putea vinde mai multe produse către Marea Britanie.

Care au fost efectele Brexit-ului pentru economia britanică?

Câteodată este dificil să faci diferenţa dintre efectele economice ale Brexit şi efectele economice din cauza Covid. Ce este clar, în termeni de dificultate economică, Covid a jucat un rol major şi Marea Britanie a avut o contracţie economică de 10% în 2020.

Bugetul a fost aprobat, iar acesta conţine mai multe măsuri-cheie pentru susţinerea  economiei. Pachetul de susţinere a economiei a fost uriaş, mai mare de 200 de mld. lire sterline.

Cred că economia britanică îşi va reveni, acum se pune problema  cum să ne asigurăm că guvernul distribuie suportul economic şi să reducem deficitul bugetar.

În termeni de impact al Brexit, este prea devreme să spunem. Perioada de tranziţie s-a terminat în ianuarie, iar treaba mea în calitate de secretar de stat pentru comerţ este să mă asigur că obţin acorduri comerciale cu restul lumii. Am avut negocieri-cheie cu SUA, Australia, Noua Zeelandă.

Avem multe oportunităţi şi cred că suntem într-o poziţie bună. Vaccinarea merge foarte bine în Marea Britanie, avem peste 20 de milioane de persoane vaccinate din populaţia totală de 65 de milioane.

Marea Britanie s-a descurcat foarte bine şi numărul de cazuri de Covid care au avut nevoie de spitalizare a scăzut considerabil, rata de mortalitate, din fericire a scăzut foarte mult, am deschis şcolile şi avem un program de redeschidere totală a economiei până în iunie.

De ce credeţi că Marea Britanie are mai puţine investiţii străine în România decât Franţa?

Nu am văzut cifrele despre investiţiile străine britanice în România, dar cred că am citit că am urcat în clasament. Cred că suntem acum pe locul 7. O parte din treaba mea este să promovez comerţul cu Marea Britanie, dar cred că este extraordinar că  firmele britanice investesc în România. Cred că este o oportunitate bună pentru companiile britanice.

Ce produse româneşti v-ar plăcea să vedeţi pe piaţa britanică şi ce produse britanice pe piaţa românească?

România este un producător agricol extraordinar. Cred de asemenea că maşinile produse în România au fost foarte bine primite pe piaţa britanică. Ţine de România ce vrea să vândă pe piaţa britanică, care este una receptivă la produsele româneşti.

Mi-ar plăcea să văd mai multe servicii britanice în România, în special servicii financiare, de consultanţă, legal, aceste nişe în care există expertiză britanică. Aş vrea să lucrăm cu România în zonele unde avem capabilităţi, cum ar fi zona de vânt off-shore, nucleară, alte capacităţi de producţie de energie. Am avut o întâlnire cu ministrul energiei Virgil Popescu şi am discutat despre aceste oportunităţi de a aduce expertiza britanică şi experţii britanici.

Este şi zona de comerţ de băuturi şi alimente. Marea Britanie a devenit exportator net de astfel de produse de calitate cum ar fi scotch whisky, tot felul de brânzeturi.

Pe măsură ce nivelul de trai creşte în România, MAREA BRITANIE poate fi o oportunitate bună pentru băuturi şi alimente.

Ce companii britanice v-ar plăcea să vedeţi în România?

Avem deja mai multe companii şi acestea acoperă o gamă largă. London Stock Exchange, bănci britanice, bănci de investiţii pe zona de consumer. Sunt foarte multe companii aici şi cred că ar putea veni mai multe.

Am avut zilele trecute o conversaţie interesantă cu reprezentanţii unei companii britanice care erau sceptici în legătură cu România. şeful a venit în România într-un week-end şi s-a „convertit“, a devenit pasionat de România.

Cred că multe businessuri britanice sunt aici, multe se interesează de România. Suntem foarte entuziasmaţi de România din mai multe motive: primul este forţa de muncă tânără şi educată, al doilea este spiritul antreprenorial din România şi al doilea este capacitatea tehnologică din România, cum ar fi, de exemplu, viteza de internet broadband, care este una dintre cele mai bune din lume. Scena tech creşte foarte bine aici. Acestea sunt punctele foarte care plac investitorilor britanici.

Pe partea de dezavantaje, cred că multora li se pare că România este birocratică, sunt foarte multe formulare de completat pe hârtie. Chiar şi aici Marea Britanie poate ajuta cu munca pe care a realizat-o deja pentru a ajuta guvernul în revoluţia digitală.

Care credeţi că este partenerul comercial preferat al Marii Britanii în Europa Centrală şi de Est?

Marea Britanie este de mult timp un prieten bun al Europei Centrale şi de Est. În mod ironic, chiar dacă nu am fost foarte entuziasmaţi de Uniunea Europeană, am fost entuziasmaţi de expansiunea europeană şi aducerea Europei centrale şi de est mai aproape de Occident.

Prima dată când am fost în România a fost în 1998 şi progresul de atunci este uimitor.

În termeni de  parteneri aici, avem relaţii sănătoase, puternice, iar România este, în termeni de dimensiune a pieţei şi în termeni de creştere, una dintre cele mai importante locuri pentru investiţii.  Companiile britanice vor să fie în ECE şi nu ezită să vină în România.

Credeţi că Marea Britanie se va reîntoarce în Uniunea Europeană?

Nu cred că se va întâmpla. Foarte mulţi oameni au votat pentru acel referendum, mai mulţi decât au votat pentru guvern. 33,5 milioane de oameni au votat. Acesta cred că este primul motiv.

În al doilea rând, tot procesul de a ieşi din UE a fost mai dificil şi mai laborios decât mulţi se aşteptau, aşa că în mod ironic, acest lucru înseamnă că există un apetit limitat de a spune „OK, hai să facem încă o dată asta, doar că invers“. Aş fi foarte surprins dacă Marea Britanie s-ar reîntoarce în UE. Nu cred că oamenii vor, nu cred că este o propunere de succes în faţa oamenilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marea britanie,
romania,
comert,
interviu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.