După Valentine's Day şi Halloween, Black Friday a înnebunit România
După Valentine's Day sau Halloween, românii împrumută din acest an de la americani şi Black Friday, ziua care deschide de câteva decenii sezonul cumpărăturilor pentru sărbătorile de iarnă. Reducerile ajung chiar şi la 80% din preţ, aducând comercianţilor încasări de ordinul miliardelor de dolari. Cum arată bilanţul primei "Vineri Negre" din România?
Imbrăcată în negru din cap până în picioare, o femeie de origine hispanică, în vârstă de 38 de ani, se înghe-suie să ajungă la raftul cu console de jocuri Xbox. Pentru că nu reuşeşte, scoate din poşetă un spray paralizant şi începe să-l folosească, croindu-şi astfel loc prin mulţime, pune mâna pe obiectul dorit şi se strecoară apoi spre casele de marcat, lăsând în urmă cumpărători trântiţi la pământ şi călcaţi în picioare în îmbulzeala creată. S-a întâmplat undeva în Los Angeles, într-un magazin Walmart, chiar în seara de dinaintea Black Friday. Goana după reducerile consistente practicate de comercianţi cu ocazia zilei care deschide în mod tradiţional sezonul cumpărăturilor de iarnă a făcut în acest caz douăzeci de victime cu răni uşoare, cumpărători dispuşi să facă orice pentru a nu pierde ultimul produs cu reducere din raft.
Imaginea este deocamdată străină României. Conceptul Black Friday a început să prindă contur la noi abia din acest an, deşi există într-o formă sau alta în SUA încă din anii '30, fiind clar definit câteva decenii mai târziu.
S-a numit aşa în primă fază din cauza traficului şi al dezorganizării de pe străzi de după Ziua Recunoştinţei, dar explicaţia modernă este cu totul alta. Ultima zi de vineri a lunii noiembrie, în care majoritatea lanţurilor mari de magazine din SUA se deschid de la miezul nopţii sau de la primele ore ale dimineţii, atrăgând clienţii cu reduceri chiar şi de 80% la unele produse, marchează practic în bilanţuri trecerea de la culoarea roşie echivalentă pierderilor aduse de o perioadă destul de lentă pentru vânzări la profituri ilustrate cu cerneală neagră.
Şi Black Friday este doar începutul unui şir de zile importante precum Cyber Monday (prima luni de după "Vinerea Neagră"), Green Monday (a doua zi de luni din decembrie) sau Boxing Day (prima zi după Crăciun), care aduc o bună parte din încasările de sărbători şi pentru care comercianţii americani se pregătesc cu cel puţin câteva luni înainte. Vânzările merită de altfel tot efortul. Black Friday a însemnat anul acesta venituri record de 11,4 miliarde de dolari (8,5 miliarde de euro) într-o singură zi, în timp ce întreg weekendul a adus comercianţilor americani încasări totale de 52,5 de miliarde de dolari (puţin peste 39 de miliarde de euro). În România este însă destul de greu de cuantificat cât de mari au fost încasările, mai ales în lipsa unei organizări riguroase a evenimentului. Dar cifrele răzleţe comunicate de câţiva dintre comercianţii care au avut reduceri de Black Friday oferă cât de cât o dimensiune.
"Este cel mai mare eveniment de shopping petrecut vreodată în România şi cred că a dus la o creştere cu un procent a pieţei de retail de electronice, electrocasnice şi IT la nivelul întregului an, în timp ce pentru noi înseamnă afaceri cu 4% mai mari", este de părere Radu Apostolescu, vicepreşedinte şi director de dezvoltare în cadrul eMAG, cel mai mare magazin online din piaţă şi promotorul Black Friday în România. Deşi există câteva magazine online mai mici care au derulat încă de anul trecut promoţii timide cu această ocazie, impactul asupra pieţei de comerţ electronic a fost atunci aproape nesemnificativ. De-abia din acest an se poate vorbi cu adevărat despre Black Friday în România. Şi, cu toate că în mod tradiţional vinerea neagră este dedicată reducerilor în magazinele tradiţionale, urmând ca promoţiile să se mute pe internet de Cyber Monday, la noi evenimentul s-a desfăşurat de la bun început preponderent online.
Startul l-a dat chiar eMAG care a anunţat reducerile de până la 60% pentru anumite produse din ofertă şi 10% pentru restul, urmat de Flanco, singurul lanţ de electroretail care a derulat campania şi în întreaga reţea de magazine. "Black Friday a existat în realitate numai în eMAG şi Flanco pentru că suntem singurii care ne-am pregătit din timp. Restul jucătorilor au încercat doar să se agaţe din mers de evenimentul promovat intens de noi", spune Adrian Olteanu, directorul executiv al lanţului de retail electro IT care împarte acţionariatul cu magazinul online. "Pregătirile au început încă din luna iulie", argumentează el, făcând referire la alegerea şi negocierea cu furnizorii pentru cele 3.000 de produse diferite care au avut eticheta Black Friday, cu reduceri între 30 şi 60%. Iniţiativa celor doi retaileri a fost însă urmată de anunţuri din partea mai multor magazine online cu privire la promoţiile pregătite pentru Black Friday. Reduceri între 10 şi chiar şi 80% au fost promovate de site-uri precum PCGarage, evoMAG sau Koyos, dar şi de Domo. "Iniţial ne-am pregătit doar pentru online, dar ne-am adaptat pe parcurs şi am extins oferta şi în magazine, ca urmare a campaniei agresive desfăşurate în Flanco", spune Lorand Szarvadi, cofondatorul şi directorul executiv al lanţului de electroretail.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro