După un lung şir de scandaluri politice, Brexit, pandemii, crize financiare şi eşecuri de politici sociale, Conservatorii suferă cea mai mare înfrângere din istorie în faţa Laburiştilor. Laburiştii ar urma să câştige 415 locuri în Camera Comunelor din 650, un rezultat fără precedent, peste triumful lui Tony Blair din 1997. Sir Keir Starmer va fi noul premier al Marii Britanii
După un lung şir de scandaluri, Brexit, pandemii, crize financiare şi politici eşuate, Conservatorii suferă cea mai mare înfrângere din istorie. Laburiştii câştigă 415 locuri din 650 în Camera Comunelor, un rezultat fără precedent, peste triumful lui Tony Blair din 1997. Sir Keir Starmer va fi noul premier al Marii Britanii
Sir Keir Starmer a declarat o victorie istorică a laburiştilor în alegerile generale din Marea Britanie, îndemnând ţara să îmbrăţişeze "lumina soarelui speranţei", în timp ce se îndreaptă spre o majoritate uriaşă în Camera Comunelor, cu aproximativ 180 de locuri peste Conservatori.
Premierul demisionar Rishi Sunak a recunoscut că partidul său conservator a suferit o înfrângere devastatoare, înregistrând cel mai slab rezultat din istoria sa. Votul conservatorilor a fost decimat de formaţiunea populistă Reform UK a lui Nigel Farage.
Laburiştii ar urma să câştige 415 locuri în Camera Comunelor din 650, potrivit unei proiecţii Financial Times care ia în considerare cele aproximativ 23 de locuri care nu au fost încă declarate până la ora 6.58 dimineaţa. Conservatorii ar urma să scadă la 120.
Într-un moment extrem de simbolic, fostul prim-ministru Liz Truss s-a numărat printre marile nume conservatoare care şi-au pierdut locurile. Mandatul său de premier de 49 de zile, şi ravagiile economice pe care le-a generat, au contribuit la prăbuşirea conservatorilor.
Starmer va deveni în mod oficial noul prim-ministru al Marii Britanii, ştiind că sprijinul public al laburiştilor este superficial: partidul urma să câştige puterea cu 34 % din votul naţional, cea mai mică cotă de vot câştigată vreodată şi cu doar 10 puncte procentuale mai mult decât conservatorii. În cea mai mare parte a campaniei electorale, sondajele au plasat Partidul Laburist cu 20 de puncte avans.
Dar victoria lui Starmer a fost istorică: Laburiştii au câştigat ultimele alegeri sub Tony Blair în 2005. La ora 5 dimineaţa, Starmer le-a spus activiştilor de partid de la Tate Modern din Londra: "Putem privi din nou înainte. Mergem spre dimineaţă - lumina soarelui speranţei, palidă la început, dar din ce în ce mai puternică pe parcursul zilei".
Performanţa partidului este un triumf personal pentru Starmer, care a devenit lider în 2020 după cea mai mare înfrângere electorală postbelică a partidului. Victoria sa preconizată este similară ca amploare cu cea a Partidului Laburist de către Sir Tony Blair din 1997.
Dar succesul partidului a fost prognozat a fi obţinut cu o cotă de voturi mult mai mică decât procentul de 40 % obţinut de liderul laburist de stânga Jeremy Corbyn în înfrângerea sa din alegerile generale din 2017.
Laburiştii au câştigat numeroase locuri datorită ascensiunii Reform UK, care a divizat votul de dreapta, pedepsind conservatorii în cadrul sistemului electoral britanic "first past the post".
"Arată mai mult ca nişte alegeri pierdute de conservatori decât ca nişte alegeri câştigate de laburişti", a declarat pentru BBC institutul de sondaje Sir John Curtice.
Vorbind la numărătoarea sa din Clacton, liderul Reformelor, Nigel Farage, a declarat că partidul său va ieşi pe locul al doilea în multe locuri, precum şi că îşi va asigura un "cap de pod" în parlament, adăugând: "Acesta este începutul a ceva care vă va uimi pe toţi".
Prezenţa la vot ar urma să fie de aproximativ 60 %, aproape de un minim record, ceea ce sugerează nemulţumirea generală a publicului faţă de politica tradiţională.
Starmer a recunoscut că s-a confruntat cu o sarcină imediată de a reconecta politica tradiţională cu alegătorii. "Lupta pentru încredere este bătălia care defineşte epoca noastră", a spus el.
La ora 7 dimineaţa, Partidul Laburist obţinuse 34 % din voturi, Conservatorii 24 %, Reform UK 14 % şi Liberal-Democraţii 12 %.
Până la acea oră, laburiştii câştigaseră 409 mandate, conservatorii 117, liberal-democraţii 70 şi Reform UK patru.
Rezultatul obţinut de liberal-democraţii de centru a doborât recordul de 62 de locuri înregistrat de partid în era modernă, în 2005, în condiţiile în care acesta a înregistrat câştiguri importante în "zidul albastru" al conservatorilor, format din locuri bine cotate din sudul Angliei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro