Elon Musk porneşte o nouă cruciadă şi dă în judecată Open AI şi pe Sam Altman. Şeful Tesla acuză start-up-ul că nu şi-a respectat acordul fondator de a construi o "inteligenţă generală artificială" în beneficiul umanităţii. "În realitate, OpenAI, a fost transformată într-o filială de facto cu sursă închisă a celei mai mari companii de tehnologie din lume: Microsoft"
Elon Musk a intentat un proces împotriva OpenAI şi a directorului său executiv Sam Altman, susţinând că aceştia au compromis misiunea iniţială a start-up-ului de a construi sisteme de inteligenţă artificială în beneficiul umanităţii, scrie FT.
Avocaţii lui Musk au susţinut, într-un dosar transmis joi unei instanţe din San Francisco, că alianţa de miliarde de dolari a OpenAI cu Microsoft a însemnat că aceasta şi-a încălcat angajamentul de a construi în condiţii de siguranţă o "inteligenţă generală artificială" - o inteligenţă artificială capabilă să aibă acelaşi nivel de inteligenţă ca şi oamenii, sau un nivel chiar mai ridicat.
"Până în ziua de azi, site-ul OpenAI, continuă să profeseze că statutul său este de a se asigura că AGI "aduce beneficii întregii umanităţi"", au scris ei. "În realitate, însă, OpenAI, Inc. a fost transformată într-o filială de facto cu sursă închisă a celei mai mari companii de tehnologie din lume: Microsoft".
Musk spune că scopul procesului este de a "obliga" OpenAI să adere la acordul său fondator de a construi o tehnologie care să nu avantajeze doar persoane precum Altman şi corporaţii precum Microsoft.
OpenAI a refuzat să comenteze. Reprezentanţii lui Musk au fost contactaţi pentru comentarii. Microsoft nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Miliardarul din domeniul tehnologiei a fost unul dintre co-fondatorii OpenAI în 2015. În dosarul său juridic, Musk a declarat că a donat în total 44 de milioane de dolari grupului.
Şeful Tesla a părăsit consiliul de administraţie al OpenAI în 2018, în urma unor dezacorduri cu Altman cu privire la direcţia de cercetare. Un an mai târziu, grupul a înfiinţat o ramură cu scop lucrativ, prin intermediul căreia Microsoft a investit aproximativ 13 miliarde de dolari.
Alianţa Microsoft-OpenAI este analizată de organismele de supraveghere a concurenţei din SUA, UE şi Marea Britanie. Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a declarat săptămâna aceasta pentru Financial Times că cele două companii sunt "parteneri foarte importanţi", dar că "Microsoft nu controlează OpenAI".
Comisia pentru valori mobiliare şi burse din SUA a emis citaţii către directorii OpenAI în noiembrie, în cadrul unei investigaţii pentru a stabili dacă Altman şi-a indus în eroare investitorii, potrivit unor persoane familiare cu acest demers.
Această investigaţie a avut loc la scurt timp după ce consiliul de administraţie al OpenAI l-a concediat pe Altman din funcţia de director general, pentru a-l repune în funcţie câteva zile mai târziu. De atunci, a fost instituit un nou consiliu de administraţie, care îl include pe fostul codirector executiv al Salesforce, Bret Taylor, în calitate de preşedinte.
O firmă de avocatură independentă WilmerHale efectuează în prezent o analiză internă a acuzaţiilor fostului consiliu de administraţie împotriva lui Altman.
OpenAI a devenit un lider în domeniul inteligenţei artificiale generative - software care poate produce text, imagini şi coduri în câteva secunde - despre care analiştii cred că va zgudui industriile din întreaga lume. Alţi rivali din Big Tech, precum Google şi Amazon, investesc, de asemenea, masiv în dezvoltarea acestei tehnologii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro