Erste anticipează costuri mai mari cu 700 milioane de euro, din cauza provizioanelor din România şi Ungaria

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 04 iulie 2014 45 afişări

Erste Group, proprietarul BCR, anticipează pentru acest an creşterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România, ceea ce va alimenta o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro.

În România, majorarea provizioanelor de risc reflectă măsurile sporite adoptate recent de Banca Naţională, înaintea unei evaluări a calităţii activelor de către Banca Centrală Europeană (BCE), pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar într-o manieră accelerată şi implementarea de către BCR a unor estimări mai scăzute privind recuperarea, luând în considerare preţurile obţinute pentru pachete mari de împrumuturi neperformante, se arată într-un comunicat al Erste Group.

Ca urmare a majorării provizioanelor în România, Erste Group va efectua un test asupa tuturor activelor intangibile (fondul comercial, brandul, valoarea relaţiilor cu clienţii), de circa 800 de milioane de euro, care ar putea avea ca rezultat revizuirea integrală în scădere a unora dintre acestea.

Ca urmare a acestor evoluţii, Erste Group anticipează în cazul României o normalizare totală a costurilor de risc la 1%-1,5% din împrumuturile brute medii ale clienţilor, începând din 2015, însoţită de o reducere accelerată a creditelor neperformante (cu circa 800 de milioane euro, respectiv 25% faţă de sfârşitul anului 2013) în 2014, precum şi o creştere semnificativă a ratei de acoperire a creditelor neperformante.

Erste prognozează totodată un rezultat operaţional mai scăzut, dar sustenabil.

Directorul general al BCR, Tomas Spurny, a declarat că banca intră în semestrul al doilea cu intenţia de a curăţa bilanţul.

"În contextul strategiei noastre, recomandările de reglementare reprezintă o oportunitate de a accelera rezolvarea portofoliului istoric de credite neperformante. Suplimentar faţă de măsurile de curăţare a bilanţului, avem în plan investiţii semnificative în capacitatea noastră de a fi competitivi pe segmentele retail şi corporate. Deşi implementarea acestor măsuri afectează profitabilitatea pe termen scurt, suntem pe calea cea bună. Privit în contextul general, accelerăm redresarea băncii, îmbunătăţind capacitatea noastră de a livra rezultate financiare puternice, generate de baza sănătoasă şi solidă a băncii. Iar această bază, activitatea comercială curentă, prezintă semne de îmbunătăţire continuă, considerând estimări prudente şi capital suficient de puternic. BCR înregistrează în acest moment o cotă de piaţă respectabilă pe segmentul creditărilor noi, precum şi o consolidare semnificativă a bazei de depozite", afirmă Spurny într-un comentariu transmis MEDIAFAX.

BCR a înregistrat în primul trimestru un profit net de 1 milion lei, de la o pierdere de 10,2 milioane lei din aceeaşi perioadă a anului trecut, iar activele instituţiei de credit s-au redus cu 6,8% faţă de 31 martie 2013, la 65,8 miliarde lei (14,75 mld. euro).

Rata creditelor neperformante a crescut la 30,2% din totalul portofoliului de împrumuturi, din cauza reducerii totale a portofoliului de credite, în special pe segmentul corporate, iar rata de acoperire a creditelor neperformante se situa la 61,1%, peste nivelul de 58% din primul trimestru al anului trecut.

Anul trecut, cea mai mare bancă din România a înregistrat un profit net de 598,7 milioane lei, faţă de o pierdere de 1,22 miliarde lei în 2012, la active în scădere cu 8,9%. Rata creditelor neperformante a fost de 29,2% la finele anului.

În cazul Ungariei, creşterea provizioanelor are legătură cu măsurile guvernului în cazul creditelor în valută, care vor fi legate de corectarea retroactivă a spread-ului între cerere şi ofertă aplicat împrumuturilor în valută, de eliminarea dobânzilor unilaterale şi de modificarea comisioanelor, care urmează să fie aprobate de Parlament vineri, 4 iulie.

Orice costuri suplimentare legate de eliminarea totală a creditelor în valută, anunţată de guvernul ungar pentru a doua jumătate a acestui an, nu sunt incluse în estimările actuale ale Erste.

Banca austriacă anticipează în Ungaria o normalizare treptată a costurilor de risc la 1,5%-2%, până în 2016, din împrumuturile brute medii ale clienţilor, după finalizarea măsurilor guvernamentale. Erste Group estimează totodată un rezultat operaţional mai redus dar sustenabil, ca urmare a nivelului mai scăzut al veniturilor nete din dobânzi.

La nivel de grup, Erste anticipează un rezultat operaţional care, în pofida tendinţelor operaţionale stabile, va şi uşor sub prognoza pe 2014, din cauza rezultatelor operaţionale mai slabe dinh România şi Ungaria.

În cazul rezultatului net, Erste Group se aşteaptă în 2014 la o pierdere de 1,4-1,6 miliarde de euro.

Erste Group anticipează că la sfârşitul acestui an va înregistra un raport Tier 1 (între capitalul de bază şi activele ponderate în funcţie de risc) de 10%, fără să fie nevoie ca banca să îşi majoreze capitalul.

Banca estimează îmbunătăţirea rezultatelor post-provizioane şi a profitului net în 2015, în pofida unui nivel încă disproporţionat al costurilor.

"Suntem convinşi că aceste măsuri ne vor ajuta să trecem confortabil de evaluarea activelor şi testul de stres. Ceea ce este mai important este că prin aceste măsuri am făcut tot posibilul pentru a evita efectele excepţionale, după 2015. Acestea se vor reflecta şi într-un profit net mai stabil şi mai mare al Erste Group", a comentat Andreas Treichl, directorul general al Erste Group.

Banca va publica o actualizare completă a estimărilor odată cu anunţarea rezultatelor financiare din primul semestru, pe 31 iulie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ERSTE GROUP,
COSTURI RISC,
PROVIZIOANE
/actualitate/erste-anticipeaza-costuri-mai-mari-cu-700-milioane-de-euro-din-cauza-provizioanelor-din-romania-si-ungaria-12886754
12886754
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.