Este apa de la robinet potabilă? Ce substanţe adăugate conţine aceasta
„Vrei să faci pietre la rinichi?”, mă întreabă colega mea de apartament de fiecare dată când vede că beau apă de la robinet. Mulţi evită acest obicei, de teama de a nu se îmbolnăvi. Reprezintă însă consumul apei de la robinet un pericol pentru oameni?
“La ieşirea din staţiile de tratare a apei, apa este de o calitate bacteriologică deosebită.”, spune Mădălin Mihailovici, director general Apa Nova Bucureşti şi CEO Veolia România. Una dintre cele mai cunoscute substanţe adăugate în apa potabilă este clorul. Clorul este un agent dezinfectant care distruge eventualele bacterii prezente în apă. Reprezentantul Apa Nova spune că pentru păstrarea calităţii apei până la robinetele consumatorilor şi prevenirea îmbolnăvirilor, se adaugă o cantitate de clor la ieşirea din staţie de ordinul a 0,5 mg/l. De asemenea, Fierul este un component natural al apei, aflat sub formă de compuşi (de obicei, bicarbonat feros), iar Aluminiul este prezent în apă în mod natural şi indus în urma procesului de tratare pentru obţinerea apei potabile.
Anual, se analizează aproximativ 120.000 de indicatori pentru un număr de peste 6.000 de probe prelevate din reţeaua de distribuţie. Calitatea apei este monitorizată atât în laboratoarele Apa Nova Bucureşti, cât şi în laboratoarele unor instituţii specializate precum Administraţia Naţională “Apele Române”, pentru resursele de apă brută de suprafaţă, Direcţia de Sănătate Publică a Muncipiului Bucureşti pentru apa de filieră de producţie şi pentru apa potabilă distribuită consumatorilor, laboratoarele uzinelor de producţie Apa Nova Bucureşti, pentru apa de pe filieră de producţie, dar şi laboratorul de Control Calitate Apă Potabilă al Apa Nova Bucureşti, pentru apa distribuită consumatorilor.
“Fiecare locuitor al Bucureştiului ar trebui să ştie că ultima verificare a apei, înainte de a intra în apeducte şi în conductele de transport se face automat. Dacă unul din cei peste 45 de indicatori fizico-chimici analizaţi nu este în parametri, se opreşte automat fabrica şi apa nu poate să intre în apeducte. Aşadar, totul este un proces automatizat, urmărit 24 de ore din 24, permanent”, adaugă Mădălin Mihailovici.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro