Eşti la primul tău job şi te întrebi cum îţi deschizi un cont de pensii şi cine îl administrează? Iată răspunsul!

Autor: Alexandra Matei Postat la 27 august 2024 30 afişări

Eşti la primul tău job şi te întrebi cum îţi deschizi un cont de pensii şi cine îl administrează? Iată răspunsul!

Dacă eşti un tânăr care a intrat recent în piaţa muncii şi ţi-ai pus deja întrebarea „cum fac să pun bani în contul meu de pensii pentru mai târziu”, eşti în locul potrivit.

Gerke Witteveen, directorul general al NN Pensii, a explicat în timpul emisiunii Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT, cum funcţionează un fond de pensii, când şi cum îl deschizi şi cine îl administrează.

„La primul job, dacă nu îţi alegi în primele patru luni un administrator pentru fondul de pensii, vei fi repartizat aleatoriu la unul din cei şapte administratori existenţi în România. Dacă ai deja un job şi îţi schimbi locul de muncă, angajatorul nou va transfera banii pentru pensie în acelaşi cont pe care deja îl ai. Dacă job-ul nou este în străinătate, banii pentru pensie se acumulează în alt cont în funcţie de ţara în care lucrezi şi sistemul de pensii de acolo. La vârsta de pensionare, toţi banii strânşi în fondul de pensii Pilon 2 îţi revin ţie şi îi poţi primi fie integral, fie eşalonat. Totodată, poţi primi banii din fondul tău de pensii mai devreme de vârsta legală de pensionare, în cazul în care eşti în invaliditate şi nu mai poţi lucra”, a detaliat directorul general al NN Pensii.

Pensia publică se bazează pe principiul solidarităţii între generaţii. Cei care lucrează astăzi susţin, prin contribuţiile sociale din salarii, pensia actualilor pensionari. Asta înseamnă că, atunci când vor ieşi la rândul lor la pensie, pensia lor publică va depinde de cei care vor lucra atunci. Pilonul I este gestionat de stat, banii din contribuţiile sociale ale angajaţilor fiind redistribuiţi către pensionari.

La Pilonul I, oamenii au garanţia că vor primi o sumă de bani pentru tot restul vieţii din momentul în care îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de pensie publică. Valoarea e influenţată de mai mulţi factori - cât timp contribuie, cât au contribuit, dar şi contextul socio-demografic la acel moment, inflaţia sau schimbări legislative.

Pe lângă pensia publică de stat (Pilonul 1), despre care studiile arată că este insuficientă pentru o bătrâneţe liniştită, un român îşi poate suplimenta economiile pentru bătrâneţe prin pensia privată obligatorie Pilon 2 şi/sau pensia facultativă Pilon 3. La Pilonul 2 este înscris automat când se angajează, astfel că va contribui cu 4,75% din venitul brut lunar, în timp ce la Pilonul 3 poate alege câţi bani să investească. Cele două tipuri de pensii private sunt administrate privat.

Toate aceste aspecte, dar şi altele, au fost explicate pe înţelesul tuturor de către Gerke Witteveen în cea mai recentă ediţie a emisiunii Ce faci cu banii tăi?

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pensie,
bani,
incepere,
viata,
batranete

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.