Reciclarea textilelor nu e lucru uşor, însă companiile din sector spun că o viitoare obligaţie impusă ţărilor UE de a colecta şi sorta textilele vechi va ajuta industria aflată la început să ia avânt, scrie Euractiv.
Impactul industriei asupra mediului este semnificativ, iar pentru a veni cu soluţii, Comisia Europeană a prezentat în martie 2022 o strategie UE pentru textile sustenabile. Conform acesteia, textilele plasate pe piaţa europeană va trebui să dureze mai mult, să fie mai uşor de reparat, iar durata de viaţă a acestora ar urma să fie prelungită prin reciclarea materialelor conţinute de acestea în produse noi de calitate ridicată.
Obiectivul este ca toate textilele plasate pe piaţa UE să fie durabile, reparabile şi reciclabile şi produse “în mare măsură” din fibre reciclate.
Ratele de reciclare pentru textile sunt în prezent destul de reduse, cu 1,7 până la 2,1 milioane de tone de textile uzate fiind colectate anual la nivel de bloc, potrivit unui studiu JRC.
Reciclarea textilelor va fi într-o măsură foarte mare încurajată şi în urma introducerii din 2025 a unor noi ţinte de colectare a deşeurilor şi reciclare la nivel de bloc.
Ţările UE va trebui să constituie sisteme pentru colectarea separată a deşeurilor textile până pe 1 ianuarie 2025. În acest moment, nu există ţinte pentru colectare, aşa că statele membre nu sunt obligate să raporteze. Doar 13 ţări UE fac acest lucru în prezent.
Revizuirea viitoare a directivei-cadru privind deşeurile va include şi o propunere de armonizare a aşa-numitor scheme de responsabilitate extinsă a producătorilor pentru textile, care introduc o obligaţie asupra producătorilor de a finanţa sistemele de colectare a deşeurilor la nivel local.
Schemele obligatorii EPR pot asigura finanţarea necesară pentru colectarea textilelor uzate separate, dar şi contribui la finanţarea infrastructurii necesare pentru sortarea şi pregătirea textilelor pentru reciclare.
Franţa este un pionier în această privinţă. În 2007, aceasta a devenit prima ţară UE care a introdus o astfel de schemă. Drept rezultat, volumul de textile sortate în Franţa a înregistrat mai mult de o dublare în 10 ani, urcând de la 96.000 la 196.000 de tone.
Iar acum, Olanda îi urmează exemplul.
“În acest moment, avem o mulţime de sisteme EPR în dezvoltare în mai multe ţări UE, iar acestea nu sunt deloc similare”, arată Mariska Boer, din cadrul Boer Group, o companie de reciclare de textile cu sediul în Olanda. “Trebuie să existe un cadru comun”, argumentează aceasta.