Exerciţiu de imaginaţie. Cum ar arăta România fără Bucureşti? PIB-ul per capita ar scădea cu aproape 20%
România este unul dintre statele din UE cu cea mai mare discrepanţă în dezvoltare între oraşul-capitală şi restul ţării. Capitalele europene au, de cele mai multe ori, o influenţă pozitivă asupra nivelului de dezvoltare economică din ţările de care aparţin.
România este unul dintre statele din UE cu cea mai mare discrepanţă în dezvoltare între oraşul-capitală şi restul ţării. Capitalele europene au, de cele mai multe ori, o influenţă pozitivă asupra nivelului de dezvoltare economică din ţările de care aparţin. Totuşi, efectul variază puternic de la un stat la altul.
Spre exemplu, în cazul României, dacă Bucureştiul nu ar exista, PIB-ul per capita ar scădea cu peste 17%, arată o analiză a revistei Europe Magazine care citează biroul european de statistică Eurostat şi pe cel german, iwd. La polul opus, în Germania şi Italia nivelul de bunăstare nu e ţinut în spate de oraşele-capitală. Cele două economii de top din Europa sunt însă excepţiile. Iar asta pentru că în Germania sudul este cel dezvoltat şi industrializat, pe când Berlinul e mai degrabă un oraş politic şi artistic. În ceea ce priveşte Italia, oraşul-capitală Roma se află fix la jumătatea „cizmei“. Iar această ţară este cunoscută pentru că este divizată la mijloc, între sudul sărac şi nordul bogat. Şi local există asemenea discrepanţe, doar că între oraşul-capitală şi restul ţării. Aşadar, o Românie fără Bucureşti ar arăta cu totul altfel.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro