Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Din 2023 am început să dezvoltăm ferme în România şi deja peste 60% din aceste ferme sunt populate în reproducţie. Anul acesta, vom produce 1,5 milioane de purcei în plus”
În contextul în care România se confruntă de mai bine de şapte ani cu virusul pestei porcine africane, care a dus la o scădere de peste 30% a efectivelor de porci, autorităţile anunţă primele semne de îmbunătăţire a situaţiei. Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a a spus că mai mult de jumătate din fermele de reproducţie incluse în programul început în 2023 pentru refacerea efectivelor de animale sunt deja populate.
„Sunt foarte multe proiecte şi în domeniul zootehniei, în special pentru porci şi păsări. Anul acesta, vom produce 1,5 milioane de purcei în plus. De asemenea, vom produce peste 80 de milioane de pui în România. Sectorul avicol şi celelalte sectoare au fost dezvoltate tot cu fonduri europene. (...) Încă din 2023 am început să dezvoltăm ferme în România şi deja peste 60% din aceste ferme sunt populate în reproducţie”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii. declaraţia a fost făcută după o întâlnire de lucru între premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Florin Barbu, care a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Într-un deceniu, în perioada 2010-2020, România a pierdut 30% din efectivul de porci, scăzând de la aproape 6 milioane la sub 4 milioane de capete, iar în prezent, numărul porcinelor este de aproximativ 3 milioane, conform INS.
În cazul porcinelor, scăderea drastică a început în 2017, odată cu apariţia virusului pestei porcine africane.
Ce a mai declarat Florin Barbu, Ministerul Agriculturii:
@ Toate proiectele de investiţii de 3,5 miliarde de euro din cadrul Ministerului Agriculturii vor continua, iar bugetul pentru anul 2025 acoperă necesitatea continuării acestora.
@ Sunt sigur că, în următorii trei ani, România, cu cei 1,5 miliarde de euro destinaţi procesării în România, va deveni cel mai important producător din sud-estul Europei. Aceste fonduri sunt prevăzute atât din fonduri europene, cât şi din programul Investalim.
@ Dacă vorbim despre sectorul laptelui, avem un program de dezvoltare atât pe fonduri europene, cât şi pe buget de stat, pentru extinderea fermelor de vaci de lapte. Astfel, deficitul pe care îl avem, de 50.000 de juninci, va putea fi acoperit, iar în următorii trei ani vom atinge un grad mai mare de autosuficienţă în ceea ce priveşte lactatele, inclusiv laptele, brânza şi alte produse pe bază de lapte.
@ Ministerul va păstra o comunicare constantă cu toate asociaţiile de producători din România. Sunt convins că, în următorii trei ani, balanţa comercială va fi rezolvată prin aceste proiecte importante pentru fermieri şi pentru români, pentru a le oferi acces la alimente româneşti.
@ Avem plafonare până pe 30 iunie la 17 produse. În paralel, am constituit la Ministerul Agriculturii un comitet, din care fac parte şi Concurenţei, şi ANAF. Acum am solicitat industriei analize pentru alte 12 categorii de produse. Le-am trimis pentru analiză şi către Consiliul Concurenţei, deoarece au raportul şi datele corecte venite de la magazinele de retail din România. Aşteptăm aceste informaţii şi, în funcţie de adaosurile comerciale practicate pentru produsele româneşti sau pentru cele importate, vom lua o decizie, deoarece este corect ca practicile comerciale neloiale să dispară.
@ Zootehnia este în sarcina ANSVSA. Din discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele ANSVSA, nu se va mai lua decizia de a sacrifica toţi porcii de producţie. De exemplu, într-o unitate de producţie, respectiv într-o unitate de îngrăşare, dacă avem 15 ferme de îngrăşare, sacrificarea se va limita la primele două. Se va încerca să se aplice o perioadă de carantinare de 30 de zile, iar, dacă se salvează celelalte unităţi de îngrăşare, nu va fi necesar să se sacrifice toţi porcii. Decizia a fost deja luată şi această practică a fost aplicată cu succes în zona de Timişoara, în colaborare cu preşedintele ANSVSA.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro