Fostul şef al Poliţiei de Frontieră Siret Nelu Fediuc, reţinut pentru luare de mită, a fost arestat
Fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret comisar şef Nelu Fediuc, reţinut de procurori pentru luare de mită în formă continuată şi influenţarea declaraţiilor, a fost arestat preventiv, sâmbătă seară, de Tribunalul Suceava.
DNA Suceava a solicitat, sâmbătă, Tribunalului Suceava, arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a lui Nelu Fediuc şi a lui Paul Pârjolea, reţinut în acelaşi dosar, pentru cămătărie.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Suceava a admis cererea DNA Suceava în cazul lui Nelu Fediuc, astfel că pe numele acestuia a fost emis mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, în timp ce în cazul lui Paul Pârjolea solicitarea a fost respinsă, iar acesta va fi cercetat în libertate.
În acelaşi dosar, procurorii DNA au dispus cercetarea sub control judiciar a şefului SPP Suceava, colonelul Lucian Solcan, şi a inspectorului vamal principal din Vama Siret, Gheorghe Robu.
Procurorii anticorupţie suceveni susţin că, în perioada 2008-2012, Nelu Fediuc, în virtutea atribuţiilor de serviciu, a asigurat protecţie în Vama Siret pentru mai multe persoane care tranzitau ţigări prin punctul vamal peste plafonul legal admis de lege şi cu sustragerea de la plata taxelor vamale.
Astfel, pentru a beneficia de această "protecţie", persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită iniţial la suma de 200 de dolari, după care a fost mărită până la 500 - 1.000 de euro, la cererea comisarului şef.
DNA Suceava susţine că în schimbul aceleiaşi "protecţii", în intervalul februarie - august 2008, inculpatul Nelu Fediuc a beneficiat şi de favoruri sexuale din partea unei martore denunţătoare.
Procurorii mai arată că, în septembrie 2008, Nelu Fediuc a încercat să determine aceeaşi martoră denunţătoare să-şi retragă denunţul formulat împotriva lui în dosarul pentru care a fost trimis în judecată, oferindu-i în schimb suma de 12.000 euro, pe care aceasta însă a refuzat-o.
Fediuc mai este acuzat că, în perioada iunie - 7 iulie 2014, prin intermediul inspectorului vamal principal Gheorghe Robu, a încercat să determine, prin metode de intimidare, un alt martor denunţător să-şi retragă denunţul formulat împotriva sa, a altor vameşi şi a ofiţeri de poliţie de frontieră.
În acelaşi dosar, şeful SPP Suceava, Lucian Solcan, este acuzat că în perioada în care a fost ofiţer la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă a perceput "taxă de protecţie" de la mai multe persoane pentru a le permite tranzitarea frontierei cu ţigări şi alte produse de contrabandă.
Inspectorul vamal principal Gheorghe Robu de la Biroul Vamal Siret este acuzat că a încercat să determine un martor denunţător, prin corupere, precum şi prin metode de intimidare, să-şi retragă denunţul formulat împotriva sa şi a altor vameşi şi ofiţeri de poliţie de frontieră, în dosarul în care aceştia fuseseră trimişi în judecată.
Vineri dimineaţă, procurorii DNA au făcut şapte percheziţii în judeţele Suceava şi Botoşani, două dintre acestea având loc în biroul şefului SPP pentru Suceava şi Botoşani aflat în sediul Consiliului Judeţean Suceava şi în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite în perioada 2008-2014.
Într-un comunicat transmis vineri dimineaţă, DNA preciza că percheziţiile au loc într-un dosar care vizează "suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2008-2014, a unor infracţiuni de corupţie, privitoare la regimul stabilit pentru alte activităţi reglementate de lege şi contra înfăptuirii justiţiei".
În 14 iulie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Suceava i-au trimis în judecată, în stare libertate, pe şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, Nelu Fediuc, şi pe preotul Dumitru Horga, alături de mai mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră.
În rechizitoriul transmis instanţei de judecată, anchetatorii arată că în perioada 19 august 2008 - 3 martie 2009, a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, condus de Dumitru Horga, preot în localitatea Cândeşti, judeţul Botoşani, din care mai făceau parte, printre alţii, fiul preotului şi un dascăl, activitatea acestui grup fiind sprijinită de Nelu Fediuc, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret.
Conform anchetatorilor, grupul infracţional acţiona după regulile convenite între funcţionarii publici, care, urmărind realizarea unor foloase materiale cu evident caracter patrimonial, îşi încălcau atribuţiile de serviciu favorizând traficul de produse accizabile prin Vama Siret.
Persoanele care tranzitau frontiera de stat reveneau în România cu importante cantităţi de ţigări, care au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul şi judeţul Botoşani, dar şi în judeţul Suceava, mai notau procurorii, care arătau că la fiecare intrare în ţară membrii grupării dădeau lucrătorului poliţiei de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care făcea controlul vamal pe sensul de intrare, 100 de lei.
Fiecare transport s-a făcut pe baza informaţiilor furnizate de Nelu Fediuc, în funcţie de planificarea în serviciu a lucrătorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret, el fiind cel care aproba planificările şi inclusiv componenţa turelor de serviciu.
Astfel, membrii grupării au introdus în România, cu sprijinul lui Fediuc şi al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliţie de frontieră de serviciu în Punctul de trecere al frontierei Siret şi lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), peste 290.000 de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană. Anchetatorii mai spuneau că au existat 61 de treceri pe la punctul de frontieră Siret, făcute de membrii grupării în 29 de zile.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro