Fratia preturilor
Preturile la produsele alimentare sunt mult mai mari in Serbia fata de cele din statele Uniunii Europene, desi salariile sunt incomparabil mai mici.
Preturile la produsele alimentare sunt mult mai mari in Serbia fata de cele din statele Uniunii Europene, desi salariile sunt incomparabil mai mici. Guvernatorul bancii centrale si ministrul sarb de finante considera ca majorarile nejustificate ale preturilor din ultima vreme au fost cauzate de "unele carteluri" formate de producatori si comercianti, respectiv de lipsa concurentei reale pe piata.
Guvernatorul Radovan Jelasic spune ca Serbia are o problema cu modul in care sunt formate preturile cu amanuntul. "Producatorii, distribuitorii si reprezentantii magazinelor cu amanuntul se aduna pentru a conveni adaosurile comerciale pentru fiecare produs", considera Jelasic. De la 1 septembrie pretul painii s-a majorat cu 13,4%, iar scumpiri semnificative s-au consemnat si la produsele lactate. Reprezentantii celor mai mari fabrici de lactate din Serbia au motivat scumpirile prin cresterea costului de achizitie a laptelui, ca o consecinta a secetei. Diana Markovic-Bajalovic, presedintele Comisiei Concurentei, considera si ea ca majorarea preturilor cu amanuntul la paine, ulei sau lapte este o consecinta a unui "anumit nivel de manipulare sau abuz". In ciuda recentelor scumpiri, economistii cred ca rata inflatiei din Serbia nu va scapa de sub control in acest an. Inflatia de 1,2% din luna august este pusa pe seama cresterii preturilor produselor agricole, din cauza secetei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro