Frenezie pe piaţa europeană a lemnului, declanşată de importatorii americani

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 13 mai 2021 74 afişări

Confruntându-se cu preţuri în creştere explozivă la cherestea pe piaţa internă, importatorii americani şi-au întors privirile către lemnul european, declanşând o adevărată frenezie pe această piaţă, scrie Bloomberg.

Frenezie pe piaţa europeană a lemnului, declanşată de importatorii americani

Aceasta vine după importurile record americane de produse forestiere din Europa în 2020, când cererea nord-americană a urcat masiv şi a prins fabricile nepregătite, cu stocuri reduse.

Preţurile cheres­te­lei au atins noi vârfuri aproape zi după zi în ultimele săptămâni, înregistrând o creştere de patru ori faţă de anul trecut. Raliul fără precedent a fost impulsionat de costurile reduse de finanţare, un apetit crescut pentru locuinţe mai mari şi o frenezie a renovărilor pe perioada pandemiei.

Cererea constantă pentru construcţii i-a determinat pe furni­zorii americani să privească către Europa, aceasta fiind una dintre puţinele regiuni ale lumii cu un excedent.

Puterea de achiziţie a impor­tatorilor de cherestea din SUA este întărită de disponibilitatea construc­torilor de case de a plăti preţuri mai mari. Costul cheres­telei pentru o locuinţă americană obişnuită a crescut cu aproape 36.000 de dolari în ultimul an.

Statele Unite con­tinuă să se apro­vizio­neze cu cea mai mare parte a pro­duselor forestiere străine din Canada, însă impo­r­turile din Uniunea Europeană au atins un maxim istoric în 2020, aproape triplându-se faţă de 2019.

Cea mai mare creştere a fost înregistrată de Suedia, cu 1.300%. Impor­turile din Europa s-au menţinut ridicate în primele trei luni ale acestui an, urcând cu 37% faţă de perioada similară a anului trecut.

„Producătorii europeni vor căuta întotdeauna cele mai bune pieţe. În prezent, cea americană primează în continuare“, potrivit lui Thomas Mende, CEO al Binderholz Timber.

Chiar şi cu cererea „nebunească“ pentru cheresteaua europeană venită din partea chinezilor, factorul care susţine preţurile este reprezentat de importurile americane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lemn,
piaţă,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.