G7, avertisment dur: Sprijinul acordat de China Rusiei „permite" războiul acesteia în Ucraina

Autor: Andreea Tobias Postat la 15 iunie 2024 24 afişări

Sprijinul acordat de China Rusiei „permite" războiul acesteia în Ucraina, au avertizat liderii celor mai avansate economii ale lumii, într-o înăsprire a tonului la adresa Beijingului.

G7, avertisment dur: Sprijinul acordat de China Rusiei „permite" războiul acesteia în Ucraina

Avertismentul dur, lansat la finalul summit-ului anual al Grupului celor Şapte (G7) din Italia, vine în contextul în care Statele Unite îşi intensifică eforturile diplomatice pentru a convinge Europa să adopte o poziţie mai dură faţă de China în legătură cu rolul acesteia în sprijinirea complexului militar-industrial al Rusiei.

„Sprijinul continuu al Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei permite Rusiei să îşi menţină războiul ilegal din Ucraina şi are implicaţii semnificative şi extinse în materie de securitate", au declarat liderii G7 într-un comunicat citat de CNN.

„Facem apel la China să înceteze transferul de materiale cu dublă utilizare, inclusiv componente şi echipamente de armament, care sunt intrări pentru sectorul de apărare al Rusiei."

Liderii au ameninţat, de asemenea, cu noi acţiuni, inclusiv sancţiuni, pentru a pedepsi entităţile chineze despre care spun că ajută Rusia să eludeze embargourile occidentale.

„Vom continua să luăm măsuri împotriva entităţilor din China şi din ţări terţe care sprijină material maşina de război a Rusiei, inclusiv instituţii financiare, în conformitate cu sistemele noastre juridice, şi alte entităţi din China care facilitează achiziţionarea de către Rusia de articole pentru baza sa industrială de apărare", se arată în declaraţia comună, care promite „măsuri restrictive pentru a preveni abuzurile şi a restricţiona accesul la sistemele noastre financiare".

Oficialii americani au acuzat China că ajută Rusia să extindă producţia militară, inclusiv prin exporturi precum semiconductori, materiale şi maşini-unelte despre care spun că permit Moscovei să crească producţia de tancuri, muniţii şi vehicule blindate.

Beijingul a respins acuzaţiile, afirmând că nu a furnizat arme niciuneia dintre părţi şi că menţine controale stricte ale exporturilor de bunuri cu dublă utilizare.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au aplicat deja sancţiuni companiilor chineze, iar săptămâna aceasta, SUA au impus noi sancţiuni împotriva firmelor cu sediul în China care furnizează semiconductori Rusiei.

„China nu furnizează arme, ci capacitatea de a produce aceste arme şi tehnologia disponibilă pentru a face acest lucru", a declarat joi preşedintele SUA, Joe Biden, în cadrul summitului. „Aşa că, de fapt, ajută Rusia".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
g7,
china,
rusia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.