Gala Deloitte Best Managed Companies Romania 2022. Peste 20 de companii antreprenoriale româneşti au participat la prima ediţie a programului Best Managed Companies Romania. 9 dintre ele au obţinut certificarea

Autor: Răzvan Botea Postat la 20 noiembrie 2022 377 afişări

Peste 20 de companii antreprenoriale româneşti au participat la prima ediţie a programului Best Managed Companies Romania şi nouă dintre ele au obţinut certificarea. Este vorba de o certificare acordată în baza unei metodologii interna­ţionale, care evaluează patru piloni: strategie, cultură, inovaţie-resurse şi guvernanţă.

Gala Deloitte Best Managed Companies Romania 2022. Peste 20 de companii antreprenoriale româneşti au participat la prima ediţie a programului Best Managed Companies Romania. 9 dintre ele au obţinut certificarea

Peste 20 de companii antreprenoriale româneşti au participat la prima ediţie a programului Best Managed Companies Romania şi nouă dintre ele au obţinut certificarea. Este vorba de o certificare acordată în baza unei metodologii interna­ţionale, care evaluează patru piloni: strategie, cultură, inovaţie-resurse şi guvernanţă. Best Managed Companies este un program Deloitte Private, susţinut în România de Banca Transilvania.

„A avut loc un număr mare de sesiuni, workshopuri, grupuri de lucru, la care au participat facilitatori, Deloitte şi Banca Transilvania, pe de-o parte şi pe de altă parte proprietari de business şi echipele de management ale businessurilor pe care le conduc“, explică Andrei Burz-Pînzaru, partener Deloitte şi liderul programului Deloitte Private în România.

În urma parcurgerii programului, 9 companii au obţinut certificarea din partea unui juriu independent format din Cristian Popa, membru în CA al BNR, Radu Hanga, preşe­dintele BVB, Cristian Nacu, senior country officer la International Finance Corporation şi Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti. Au fost eligibile societăţile care au centrul de management în România, cu precădere cu proprietari români. Au intrat în program 21 de firme cu afaceri între 10 şi 75 de milioane de euro, acestea fiind criteriile de eligibilitate.

Deloitte România, cu sprijinul media al Ziarului Financiari, a organizat joi, 17 noiembrie, Gala Best Managed Companies Romania 2022. În cadrul galei reprezentanţii Deloitte România, BT şi membrii juriului au detaliat derularea şi rezultatele programului şi au fost înmânate certificările companiilor care au obţinut titlul.

„Ideea de impact ne preocupă şi pe noi, de a crea un impact distinctiv şi de durată. Îmi place să cred că facem asta ca piloni, ca unii dintre pilonii unei infrastructuri foarte importante pentru lumea afacerilor: o infrastructură de expertiză şi de încredere, de conectare. Inclusiv prin programul Deloitte Private încercăm să aducem aceste atribute, inclusiv bune practici şi expertiză generată la nivel global în sprijinul acestui segment extrem de dinamic al economiei româneşti“, a spus Alexandru Reff, country managing partner la Deloitte România şi Moldova.

AROBS Transilvania Software, Celco, Daw Benţa, Fortech, Interagroaliment, Libris, Lidas, RDF şi Romstyl Impex sunt companiile care au primit certificarea.

„Ce aţi furnizat aici este o fundaţie - cum se poate creşte sectorul antreprenorial, cum se pot încuraja oamenii şi despre ce înseamnă să ai şi să dezvolţi un business. Prin faptul că este un program internaţional, am avut ocazia să învăţăm şi noi.

Ne dorim ca această iniţiativă să fie mult mai vastă. Sunt segmente sau clienţi, antreprenori la care nu am ajuns şi trebuie să creştem vizibilitatea împreună“, a spus, în cadrul galei, Ömer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania.

31 de consultanţi Deloitte şi Banca Transilvania au participat la 400 de ore de sesiuni şi workshopuri cu companiile din programul Best Managed Companies Romania 2021.

Andrei Burz-Pînzaru, partener Deloitte şi liderul programului Deloitte Private în România

► A avut loc un număr mare de sesiuni, workshopuri, grupuri de lucru, la care au participat facilitatori, Deloitte şi Banca Transilvania, pe de-o parte şi pe de altă parte proprietari de business şi echipele de management ale businessurilor pe care le conduc.

► Au fost eligibile societăţile care au centrul de management în România, cu precădere cu proprietari români. Au intrat în program 21 de firme cu afaceri între 10 şi 75 de milioane de euro şi am avut o reprezentare largă din punctul de vedete al domeniului de activitate: comerţ, IT, alimentaţie publică, transporturi, construcţii, agricultură, energie şi telecomunicaţii.

► Cifra de afaceri a companiilor care au participat la program este de peste 650 mil. euro şi agregă împreună 5.500 de angajaţi. Vorbim de firmele care au participat la program, dar nu toate au îndeplinit în acest an standardele aferente Best Managed Companies.

► Peste 100 de oameni au participat în sesiunile de workshop, dintre care 31 de facilitatori din partea Deloitte şi Banca Transilvania şi 84 de reprezentanţi ai companiilor. În total, am petrecut 400 de ore în workshopuri.

► Rezultatele participării la Best Managed Companies sunt utile şi celor care primesc certificarea şi celor care nu primesc certificarea. A fost o ocazie pentru antreprenori şi echipele de management să deruleze un exerciţiu de autoreflecţie, având în faţă un standard şi o metodologie dezvoltată la nivel internaţional pe o perioadă foarte lungă de timp, de 30 de ani.

Răzvan Gârbacea, membru independent CA, AROBS Transilvania Software

► Primesc cu mare onoare această certificare în numele echipei. Este pentru noi o performanţă extraordinară şi o recunoaştere a ceea ce înseamnă calitatea leadershipului pe care noi am reuşit împreună cu echipa să îl construim.

► Este, de asemenea, o recunoaştere a ceea ce am reuşit să construim în jurul oamenilor noştri, echipa condusă de Voicu Oprean, CEO şi fondator al companiei. Am reuşit practic să realizăm cultura care cred că ne-a adus undeva în această poziţie.

Remus Aurel Benţa, CEO, Daw Benţa

► Se spune că viitorul este al acelora care îndrăznesc să-şi urmărească aspiraţiile, cred în transformarea ideilor în realitate, în valorificarea oportunităţilor  prin dăruire, muncă şi prin pasiune. Sunt onorat să particip la acest eveniment, alături de antreprenori care pun principii sănătoase la baza dezvoltării companiilor pe care le conduc.

► Modelul meu în viaţă a fost în familie, unde pe lângă valorile morale am dobândit curiozitatea şi interesul pentru implicarea în afaceri.

Irina Odor, director comercial, Celco

► Mulţumim şi este o onoare pentru noi să fim în această seară în rândul celor mai bune companii antreprenoriale româneşti. Această certificare vine să încununeze eforturile companiei Celco de aproape jumătate de secol, care s-au bazat pe seriozitate, ambiţie şi seriozitate.

► În numele preşedintelui companiei, domnul Nicolae Duşu, care ne-a dat foarte mult capital de încredere şi responabilitate, dar şi în numele celor 300 de angajaţi pe care compania îi are, vă asigurăm că vom duce cu mândrie mai departe această emblemă.

Laura Ţeposu, CEO, Libris

► Aceasta a fost fondată acum 31 de ani de Ana şi Virgil Oniţă, unii dintre primii antreprenori din România. A fost un act de mare curaj să abordeze această piaţă în vremuri foarte imprevizibile. Sunt o sursă de inspiraţie pentru noi.

► 18 ani mai târziu am lansat un nou proiect, Libris, care a transformat businessul într-unul de e-commerce, care are la bază tehnologie şi informaţie, inovaţie.

Ovidiu Bucătaru, CFO, Interagroaliment

► Colegii noştri, care sunt acasă, sunt cei cărora le mulţumim. Mergem mai departe şi ne uităm la ceea ce înseamnă guvernanţă corporativă, performanţă financiară, excelenţă operaţională şi le mulţumim colegilor din spate.

► Am avut alături de Deloitte un mentor care ne-a ajutat într-un workshop în care am reuşit să ne structurăm foarte bine ceea ce făceam şi noi gândeam că ne dorim să facem în fiecare zi. Ceea ce este foarte bine.

Alexandru Reff, country managing partner la Deloitte România şi Moldova

► Am reflectat la aniversarea a 30 de ani în România modul în care noi înşine creăm impact şi ce caracterizează parcursul nostru dincolo de cifrele cu care lucrăm şi care ne reprezintă şi am ajuns la concluzia că suntem oameni în serviciul altor oameni.

► Ideea de impact ne preocupă şi pe noi, de a crea un impact distinctiv şi de durată. Îmi place să cred că facem asta ca piloni, ca unii dintre pilonii unei infrastructuri foarte importante pentru lumea afacerilor: o infrastructură de expertiză şi de încredere, de conectare. Inclusiv prin programul Deloitte Private încercăm să aducem aceste atribute, inclusiv bune practici şi expertiză generată la nivel global în sprijinul acestui segment extrem de dinamic al economiei româneşti.

► Am încercat să oferim companiilor antreprenoriale prilejul să reflecteze asupra unor dimensiuni cheie ale activităţii lor, după o metodologie dezvoltată de noi la nivel global. Sunt şi alte moduri în care încercăm să contribuim în sprijinul segmentului antreprenorial prin modul în care contribuim la eficientizarea proceselor, structurilor, a costurilor, în gestionarea riscurilor şi conformării, în procese de transformare M&A.

Liviu Şotre, CEO, Lidas

► În urmă cu patru ani compania a început un amplu proces de transformare organizaţională, dintr-o companie care era condusă pur antreprenorial românesc, într-o companie condusă pe procese şi indicatori.

► Noi ne-am stabilit ca ţintă ca în şase luni să reuşim să facem acest lucru, dar am reuşit să facem doar organigrama companiei. În aceste şase luni însă am descoperit cu adevărat ce se întâmplă în organizaţie, care sunt procesele start-to-end.

Florin Deznan,  CEO al Roca Agri RDF

►Pentru noi a fost o onoare participarea la acest program. Aş vrea să vorbesc şi eu despre echipa noastră, dar atât de multe lucruri frumoase aţi spus toţi despre echipele dumneavoastră, aşa  că nu mai ştiu ce să spun despre ai mei. Le spun că îi iubesc tare, sunt fantastici, speciali şi împreună cu ei am reuşit să facem tot.

► Noi ştiam că suntem buni, dar acum cu siguranţă va afla o ţară întreagă că suntem buni.

Dumitru Ştefan, CEO, Romstyl Impex

► Aş vrea să punctez două lucruri foarte bune în istoria acestei companii. Înfiinţarea şi cooperarea cu Banca Transilvania. Dacă nu era această cooperare, noi nu eram aici.

► Acum, tot prin intermediul BT suntem în această evaluare făcută de Deloitte care ne confirmă că suntem pe drumul cel bun. Mulţumesc Deloitte şi vreau ca toată echipa şi toţi cei 420 de oameni din această companie să ştie că sunt pe drumul cel bun şi că sunt în siguranţă.

Ömer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania

► Noi suntem o poveste antreprenorială.

► Sunt multe proiecte iniţiative asemănătoare oarecum cu Best Managed Companies, care se uită la firmele cu cele mai mari profituri sau firmele cu cele mai mari fonduri proprii cea mai mare creştere, dar aceasta este o evaluare la care te uiţi la cifre. Nu te uiţi la cultură, nu te uiţi la poveste şi viitor.

► Ce aţi furnizat aici este o fundaţie - cu se poate creşte sectorul antreprenorial, cum se pot încuraja oamenii şi despre ce înseamnă să ai şi să dezvolţi un business. Prin faptul că este un program internaţional, am avut ocazia să învăţăm şi noi.

► Ne dorim ca această iniţiativă să fie mult mai vastă. Sunt segmente sau clienţi, antreprenori la care nu am ajuns şi trebuie să creştem vizibilitatea împreună.

► Nu putem vorbi despre cultură, fără să vorbim şi de profitabilitate, inovaţie, impactul social. Încercăm să analizăm începând cu caracterul antreprenorului şi abia după care sunt planurile pentru viitor, provocările.

Călin Văduva, CEO, Fortech

► Este o recunoaştere valoroasă pentru noi. Procedurile şi modul în care s-a realizat a constituit un RMN pentru fiecare firmă şi este o valoare pentru noi să fim recunoscuţi în topul de anul acesta. Este o recunoaştere a întregii echipe, care a crescut de la 5 la peste 1.000 de oameni.

► Dedic premiul echipei Fortech pentru ceea ce au făcut în ultimii 18 ani şi pentru că au adus firma la nivelul acesta.

Cristian Popa, membru în CA, Banca Naţională a României

► Am fost plăcut surprins faţă de ce m-am aşteptat. Am avut o ocazie unică. Vin din domeniul privat, am peste un deceniu în corporaţii. Ca manager de investiţii jobul meu era sa analizez companii listate la Bursă.

►  Antreprenorii sunt eroii capitalismului. Voi creaţi PIB-ul. Noi, ca analişti macroeconomici, ne uităm din avion şi vedem că PIB-ul creşte cu 3 sau 7%. Acolo, înăuntru, voi îl creaţi. În jur de 90% din valoarea adăugată brută este creată de mediul privat.

►  Am văzut companii antreprenoriale mai mature decât mă aşteptam. Am văzut ce se poate crea şi am ajuns la următoarea idee: noi avem doar 30 de ani în care am putut construi aceste companii. Am plecat de la zero, poate chiar de la minus.

Cristian Nacu, senior country officer la International Finance Corporation

► Acest proiect nu este doar o poză de final de an. Este un proces, care a cuprins educare, brainstorming, multe lucruri care priveau spre viitor. Companiile care participă la o astfel de acţiune vor veni din nou.

► Altfel, toată lumea vorbeşte de meritele sectorului privat, dar le cuantificăm mai puţin. Toată lumea vorbeşte despre cât de rapidă a fost convergenţa României faţă de nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte PIB/capita, dar puţină lume recunoaşte că, de exemplu, între 2000 şi 2022, 80% dintre investiţii au fost făcute de sectorul privat. Deci nu doar că sectorul privat a fost în execuţia creşterii respective, dar au susţinut-o financiar.

► Din cei patru piloni la care ne-am uitat, cred că cel mai important pentru acest segment de companii a fost flexibilitatea şi adaptabilitatea.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.