Gerea solicită CE ca proiectele de producţie a energiei nucleare să fie finanţate cu bani europeni
Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, cere Comisiei Europene (CE) să caute mecanisme de finanţare din bani europeni a proiectelor de producţie a energiei nucleare.
Gerea a a transmis o scrisoare în acest sens vicepreşedintelui UE Maros Sefcovic şi comisarului european Arias Canete, ministrul având calitatea de preşedinte al grupului statelor membre pro-nucleare, potrivit unui comunicat al ministerului Energiei.
Scrisoarea, în care se solicită "asumarea angajamentului Comisiei pentru identificarea mecanismelor de finanţare la nivel european a marilor proiecte de infrastructură aplicabile inclusiv în domeniul nuclear" este semnată de reprezentanţi ai României, Franţei, Cehiei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei şi Angliei.
Toate aceste ţări deţin reactoare nucleare. Fiecare stat membru al UE este liber să îşi aleagă mixul energetric pe care şi-l doreşte sau şi-l permite.
"Poiectele nucleare trebuie să găsească sprijin şi finanţare UE, pentru că ele nu pot lipsi dintre sursele principale de energie. Noi ne dorim să exploatăm această resursă concomitent cu continuarea eforturilor de creştere a gradului de siguranţă prin cercetare şi inovare în domeniu", a spus Gerea, citat în comunicat.
Comunicatul precizează că şi Ungaria i-a trimis lui Sefcovic o scrisoare prin care se alătură grupului statelor care susţin energia nucleară şi îsi exprimă adeziunea faţă de propuneile lui Gerea.
"Din punctul nostru de vedere, energia produsă în centralele nucleare are un rol serios în asigurarea securităţii energetice, nu doar pentru statele care susţin această tehnologie, ci şi pentru Uniunea Europeană ca întreg. Acesta este mesajul principal pe care vrem să îl transmitem", a mai spus Gerea.
România încearcă de aproape 10 ani să continue proiectul început de regimul ceauşist de a construi încă două reactoare pe platforma centralei nuclearelectrice din Cernavodă. Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 presupune, potrivit calculelor guvernului, o investiţie de peste 6 miliarde de euro.
Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei din Cernavodă, a rămas fără investitori în 2010, când s-au retras patru dintre cele şase companii atrase în proiect.
De atunci, proiectul a stagnat, însă anul trecut o companie chineză şi-a manifestat interesul de a participa la această investiţie. Deocamdată nu se ştie dacă societatea chineză va fi selectată ca partener de către Nuclearelectrica.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro