Germania se apără în faţa criticilor europeni după pachetul de sprijin de 200 mld. de euro pe care Berlinul l-a prezentat luna trecută: Nu este deloc egoist. Dacă Germania ar suferi o recesiune cu adevărat profundă, ar trage întreaga Europă în jos cu ea

Autor: Ştefan Stan Postat la 14 octombrie 2022 64 afişări

Germania se apără în faţa criticilor europeni după pachetul de sprijin de 200 mld. de euro pe care Berlinul l-a prezentat luna trecută: Nu este deloc egoist. Dacă Germania ar suferi o recesiune cu adevărat profundă, ar trage întreaga Europă în jos cu ea

Vicecancelarul german a atacat criticii pachetului de sprijin pentru energie în valoare de 200 de miliarde de euro pe care Berlinul l-a prezentat luna trecută, negând că este "egoist" şi insistând că va contribui la protejarea întregii economii europene, scrie Bloomberg.

"Dacă Germania ar suferi o recesiune cu adevărat profundă, ar trage întreaga Europă în jos cu ea", a declarat Robert Habeck într-un interviu. "Nu suntem egoişti - încercăm să stabilizăm o economie în inima Europei".

Unele state membre ale UE au reacţionat cu surprindere şi iritare la pachetul de ajutor german, spunând că acesta riscă să distorsioneze piaţa unică a blocului. Berlinul a fost acuzat că nu a reuşit să îşi coordoneze în mod corespunzător răspunsul la criza energetică cu partenerii săi europeni.

Elementul central al planului, finanţat prin noi împrumuturi, este o "frână a preţului la gaz" asupra costurilor energiei atât pentru companii, cât şi pentru gospodăriile private. Cancelarul Olaf Scholz l-a numit "dublu ka-boom".

Pachetul a fost primit cu uşurare de consumatorii germani, speriaţi de inflaţia de două cifre şi de preţurile la energie, care au crescut vertiginos de când Rusia a redus drastic livrările de gaz către Europa în vară. Unele companii mari consumatoare de energie au închis sau au redus producţia, iar guvernul se aşteaptă acum ca Germania să intre în recesiune anul viitor.

Însă unele ţări europene au văzut în "dubla explozie" un răspuns tipic "Germania în primul rând" la criză. S-au făcut chiar comparaţii cu acţiunile iniţiale ale Berlinului în timpul pandemiei Covid-19, când a interzis exportul de echipamente de protecţie medicală.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
germania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.