Germania, Brazilia, India şi Japonia cer să intre în Consiliul de Securitate al ONU
Cancelarul german Angela Merkel şi liderii Braziliei, Indiei şi Japoniei au cerut sâmbătă ca aceste ţări să intre într-un Consiliul de Securitate al ONU extins şi reformat, relatează AFP în pagina electronică.
Merkel a apreciat, în marja summitului ONU pentru dezvoltare, că un Consiliu de Securitate cu mai mulţi membri permanenţi ar fi mai în măsură să gestioneze marile crize internaţionale.
Din Consiliul de Securitate fac parte, în prezent, doar cinci membri permanenţi, care au drept de veto - şi anume Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie -, plus zece ţări membre nonpermanente, care se schimbă regulat.
În acest sens, Merkel a apreciat că ţările "G4" sunt "candidate legitime" la o intrare "permanentă" în Consiliu. Cele patru ţări îşi sprijină candidaturile unele altora.
"Un Consiliu de Securitate mai eficient şi mai reprezentativ este mai necesar ca niciodată pentru rezolvarea crizelor şi conflictelor globale care au apărut în aceşti ultimi ani", au subliniat cele patru ţări, într-un comunicat comun.
Cei cinci membri permanenţi sunt singurii care dispun de un drept de veto, iar disensiunile lor cu privire la conflicte majore - ca cel din Siria sau cel din Ucraina - au paralizat Consiliul de Securitate, care nu a putut adopta nicio decizie de anvergură cu privire la aceste crize.
Merkel s-a întâlnit cu preşedinta braziliană Dilma Rousseff şi premierii indian Narendra Modi şi japonez Shinzo Abe pentru a discuta despre candidatura lor comună.
Adunarea Generală a ONU s-a pus de acord anterior, luna aceasta, asupra unui text care propune eventuale reforme ale Consiliului, însă China, Statele Unite şi Rusia au refuzat să-l semneze.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană