Germania schimbă macazul: Partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania a câştigat primele alegeri regionale din istoria postbelică a ţării

Autor: Ştefan Stan Postat la 02 septembrie 2024 59 afişări

Germania schimbă macazul: Partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania a câştigat primele alegeri regionale din istoria postbelică a ţării

Alternativa pentru Germania a câştigat alegerile în regiunea estică Turingia, fiind pentru prima dată când un partid de extremă dreapta obţine victoria într-un scrutin de stat în istoria postbelică a ţării, scrie FT. 

Conform rezultatelor preliminare, AfD a obţinut 32,8 % în Turingia, cu mult peste toate celelalte partide. Uniunea Creştin-Democrată (CDU), de centru-dreapta, s-a situat pe locul al doilea, cu 23,6 %.

În landul vecin Saxonia, CDU a câştigat cu 31,9 %, iar AfD s-a clasat pe locul al doilea cu 30,6 %.

Tino Chrupalla, co-liderul AfD, a descris rezultatul partidului în Turingia drept „senzaţional”.

„Un lucru este clar: voinţa alegătorilor este că trebuie să existe o schimbare politică, atât în Saxonia, cât şi în Turingia”, a declarat el. „Dacă doriţi să faceţi o politică credibilă, nu veţi putea să o faceţi fără AfD”.

Rezultatele sunt un dezastru pentru partidele din coaliţia tripartită a cancelarului Olaf Scholz, social-democraţii, verzii şi liberalii coborând la o singură cifră în ambele state.

În Turingia, SPD a obţinut cel mai slab rezultat la alegerile regionale din istoria postbelică a Germaniei, obţinând doar 6,1 %, în timp ce Verzii şi liberalii din FDP au obţinut rezultate atât de slabe încât nu vor mai fi reprezentaţi în parlamentul landului.

Rezultatele reflectă frustrarea crescândă din estul Germaniei faţă de un guvern pe care mulţi îl asociază cu inflaţia ridicată, stagnarea economică, creşterea costurilor energiei şi disputele interne constante.

Dar ele arată, de asemenea, cum alegătorii abandonează din ce în ce mai mult centrul pentru partidele populiste de la marginea politicii.

Omid Nouripour, copreşedintele Verzilor, a descris alegerile drept un „punct de cotitură”.

„Oamenii din lumea culturii, oamenii cu rădăcini de imigranţi, oamenii care merg la Gay Pride sunt foarte speriaţi”, a spus Nouripour. „Trebuie să fim alături de ei şi să apărăm democraţia”.

AfD nu este singurul beneficiar al furiei localnicilor: aceştia au votat în număr mare şi pentru un nou partid de extremă stânga, Alianţa Sahra Wagenknecht (BSW), care a obţinut 15,8 % în Turingia şi 11,8 % în Saxonia.

Alegătorii au fost atraşi atât de AfD, cât şi de BSW prin opoziţia lor faţă de războiul din Ucraina. Ambele partide au criticat dur livrările de arme germane către Kiev, precum şi sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, şi au făcut apel la negocieri pentru a pune capăt luptelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
partid

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.