Germanii s-au săturat de ”bătaia de joc”: Zeci de proteste se desfăşoară în estul ţării. Cetăţenii cer autorităţilor să ia măsuri impotriva inflaţiei, a războiului şi a pagubelor generate de pandemia de Covid
Timp de mai multe săptămâni, în fiecare luni seara - o aluzie la protestele regulate din anii 1980 împotriva regimului comunist, care au avut loc la Leipzig - o serie îngrijorătoare de mitinguri s-au desfăşurat în zeci de oraşe din estul Germaniei, scrie Financial Times.
"Vă rugăm să nu provocaţi poliţia şi reţineţi că steagurile ruseşti sau semnele care arată susţinerea pentru forţele armate ale Rusiei nu sunt binevenite!", a declarat un organizator prin difuzoare la evenimentul din această lună.
"Germania serveşte ca marionetă exclusiv intereselor americane şi ale NATO", a avertizat primul orator în faţa mulţimii de câteva sute de persoane, un amestec de studenţi, familii de toate vârstele şi pensionari. Unii purtau bannere pentru stânga germană, alţii steaguri pentru pace, iar alţii pancarte confecţionate în casă care făceau paralele complexe între războiul de nouă luni din Ucraina şi pandemia de coronavirus. În timp ce retorica antiamericană se înălţa, mulţimea a aplaudat, a huiduit şi a fluierat.
"Politica de embargo împotriva Rusiei a eşuat complet şi este îndreptată în mod catastrofal împotriva noastră", a continuat vorbitorul, invocând Holocaustul şi declarând războiul din Ucraina un "paradis" pentru "magnaţi, companii de armament şi profitori".
La majoritatea protestelor au participat câteva sute de persoane. Dar, la fel ca in cazul mitingurilor similare din alte părţi ale Europei Centrale şi de Est, ele indică o tendinţă îngrijorătoare pentru curentul politic dominant din regiune.
În Germania, unele proteste au fost organizate de stânga radicală, iar altele de dreapta populistă, într-un semn al modului în care o criză economică din ce în ce mai profundă, o moştenire istorică conflictuală şi o relaţie complexă cu Rusia dizolvă rivalităţile politice tradiţionale, provocând naşterea unor noi mişcări.
În Leipzig, cel mai mare oraş din estul Germaniei după Berlin, stânga şi dreapta s-au trezit adesea protestând împreună în Augustusplatz, separate doar de un tramvai.
"Vrem ca NATO să nu mai creeze un conflict între Germania şi Rusia, între Ucraina şi Rusia", a declarat Sabine Kunze, o pensionară prezentă la miting. Ea strângea o pancartă de carton maro pe care scria: "Pace cu Rusia".
"Vrem preţuri normalizate la gaz şi electricitate", a adăugat ea, derulând o listă de nemulţumiri. "Nu mă deranjează să vorbesc cu voi, pentru că oamenii trebuie să înţeleagă că nu suntem nazişti", a adăugat ea. "Noi vrem pace".
David, un şomer în vârstă de 30 de ani din Brandenburg, a purtat o fotografie de carton a cancelarului Olaf Scholz: "Jumping Jack", scria pe ea, cu "Războiul lui Biden" imprimat pe verso.
"Germanii obişnuiţi plătesc pentru că America vrea să intervină în Rusia", a spus el, adăugând că facturile cresc şi şansele de a obţine un loc de muncă scad.
La mitingurile organizate în alte părţi din estul Germaniei în ultimele două luni, mesajele au fost izbitor de asemănătoare, indiferent de culoarea politică.
"Securitate energetică şi protecţie împotriva inflaţiei - ţara noastră mai întâi!", au fost mesajele scrise pe pancarte în cadrul unei adunări organizate în octombrie la Berlin de Alternative für Deutschland, partidul populist de dreapta. Unii protestatari au fluturat steaguri ruseşti.
O dezvăluire parlamentară recentă a serviciilor de securitate germane a enumerat sloganurile de campanie de la 23 de mitinguri organizate în septembrie de către saxonii liberi de extremă dreapta. Printre acestea se numărau: "Nordstream 2, deschideţi-l imediat!"; "Comunitate, nu divizare!" şi "Opriţi inflaţia, războiul şi nebunia pandemiei!".
"O mulţime de nemulţumiri diferite se contopesc - foarte periculos de mult în termeni democratici - în aceste proteste, în special în estul Germaniei", a declarat profesorul Hajo Funke, politolog la Universitatea Liberă din Berlin.
A fost remarcabil modul în care sentimentele anti-război au fost canalizate de mişcările populiste care s-au stabilit în opoziţie faţă de restricţiile impuse în timpul pandemiei, a adăugat el.
Cu toate acestea, a spus el, răspândirea lor a fost încetinită de măsurile eficiente luate de guvernul federal german pentru a ajuta consumatorii şi întreprinderile să facă faţă impactului războiului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro