Gigantul de modă Primark mai lucrează în România cu doar 13 fabrici, aproape la jumătate faţă de 2019
Grupul irlandez Primark, unul dintre cele mai cunoscute nume din moda mondială, are în România 13 fabrici partenere care croiesc şi cos haine vândute apoi pe glob. În total, aceste unităţi de producţie au circa 2.150 de salariaţi, potrivit informaţiilor publice pe site-ul Primark.
Grupul irlandez Primark, unul dintre cele mai cunoscute nume din moda mondială, are în România 13 fabrici partenere care croiesc şi cos haine vândute apoi pe glob. În total, aceste unităţi de producţie au circa 2.150 de salariaţi, potrivit informaţiilor publice pe site-ul Primark.
Faţă de anul trecut compania a renunţat la aproape jumătate dintre furnizorii locali dat fiind că în primăvara lui 2019 Primark făcea publică o listă de 21 de fabrici cu 3.800 de salariaţi care puneau „made in Romania“ pe eticheta hainelor grupului.
Decizia de a renunţa la o parte dintre furnizorii locali nu este specifică doar Primark, multe dintre brandurile de modă internaţionale reducându-şi numărul de parteneri din România treptat în ultimii ani. Motivul este acela că salariul minim local a crescut, trăgând după sine şi salariul din industria textilă. Acest domeniu este cunoscut pentru faptul că plăteşte printre cele mai mici salarii, de multe ori apropiate de minimul pe economie.
De altfel, costul cu forţa de muncă a fost unul dintre principalele motive pentru care brandurile mari precum Primark, Zara sau H&M au ales să lucreze cu fabrici locale. Aceşti giganţi nu au propriile unităţi de producţie, lucrând cu parteneri. Astfel, le e mai uşor să rezilieze contractul şi să meargă în Asia, Serbia sau Republica Moldova unde costurile sunt mai mici. În afară de salariile mici, ce i-a atras la România pe aceşti jucători a fost forţa de muncă specializată şi apropierea de Occident.
În continuare însă, toate numele mari păstrează o serie de contracte cu fabrici din România.
Spre exemplu, printre furnizorii Primark se numără atât unităţi de producţie mari, cu sute de angajaţi, cum este cazul Alison Hayes sau Uniconfex, dar şi fabrici cu câteva zeci de salariaţi, conform datelor brandului de modă. Un astfel de exemplu este Docara din Dolj, unde lucrează doar 46 de oameni. Pe site-ul companiei apare informaţia conform căreia are activitate în textile, însă nu există detalii. De altfel, multe dintre fabricile locale nici nu au site-uri şi nici nu există date despre ele, altele decât cele de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Numele clienţilor este de multe ori secret prin contract, astfel că nici în interviuri oficialii fabricilor nu îl oferă.
Până anul trecut România era ţara din Europa cu cele mai multe fabrici partenere pentru Primark, însă în 2020 în Marea Britanie figurează 16 furnizori. Republica Moldova a ajuns la cinci, în scădere de la şase. Totuşi, cea mai mare parte a producţiei are loc în Asia, în ţări precum Turcia (92 de parteneri), China (525), India (145) sau Bangladesh (107).
Lansat în 1969, retailerul Primark a prins puternic în piaţa de modă datorită poziţionării sale, mai exact compania se adresează persoanelor cu venituri mici, fiind concurent al C&A. Magazinele Primark se întind pe mii de metri pătraţi (chiar şi peste 10.000 mp) şi vând sub acelaşi acoperiş mai multe branduri proprii (Atmosphere, Denim Co., Authentic Apparel) la preţuri foarte mici. Tocmai această politică de preţ face ca cele mai multe fabrici partenere să fie în Asia.
Retailerul cu preţuri mici Primark e prezent în mai multe ţări din lume cu o reţea de circa 380 de magazine. În România marca nu e încă venită, însă există informaţii cum că ar tatona intrarea în Europa de Est.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro