Grecia şi OCDE au convenit să colaboreze în domeniul reformelor necesare economiei elene
Grecia şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au convenit miercuri să colaboreze în domeniul reformelor necesare economiei elene, dar liderii de la Atena au insistat că nu vor accepta unor outsideri să decidă politicile care trebuie adoptate, relatează Kathimerini.
Premierul elen Alexis Tsipras a declarat, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro de la Bruxelles, că Grecia va prezenta o solicitare de încheiere a programului internaţional de salvare şi o perioadă de tranziţie spre un acord pentru o nouă restructurare a datoriei publice a ţării. Tsipras a spus că Grecia este dedicată reformelor, dar nu unor măsuri impuse de alţii.
OCDE a furnizat în trecut Greciei un cadru de măsuri care au stat la baza reformelor solicitate Atenei de creditorii internaţionali.
Secretarul general al OCDE, Angel Gurria, a declarat la rândul său că organizaţia va sprijini Grecia să îşi îndeplinească obiectivele în domeniul reformelor.
"Criza a produs creştere economică lentă, şomaj ridicat, iar Grecia a fost afectată în mod direct de aceşti factori. A produs inegalităţi în creştere şi o erodare serioasă a încrederii", a spus Gurria în timpul unei conferinţe de presă comună cu Tsipras.
În acest timp, ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis va participa de la ora 16:30 GMT (18:30 ora României) la reuniunea cu omologii săi din zona euro, după ce guvernul de stânga al partidului Syriza a obţinut marţi votul de încredere al Parlamentului elen pentru refuzul prelungirii programului de salvare.
Varoufakis a spus că este pregătit să se înfrunte cu liderul zonei euro, Germania, şi aliaţii acesteia, în legătură cu hotărârea Greciei de renunţare la măsurile de austeritate, oprirea colaborării cu troica creditorilor (UE, BCE, FMI) şi solicitarea de redustructurare a datoriei publice a ţării.
"Dacă o datorie nu poate fi plătită, această situaţie duce la o restructurare. Ceea ce este esenţial este că datoriile Greciei nu pot fi plătite în viitorul apropiat", a spus Varoufakis.
Datoriile Greciei se ridică la circa 315 miliarde de euro, sumă echivalentă cu 175% din PIB-ul ţării.
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a spus că dacă Grecia nu vrea să solicite prelungirea programului de salvare de 240 de miliarde de dolari, atunci exclude continuarea asistenţei financiare sau ştergerea datoriilor.
Schaeuble şi ceilalţi miniştri din zona euro au declarat că vor să audă propunerile Greciei la reuniunea Eurogroup de la Bruxelles, dar au avertizat să timpul este scurt, având în vedere că actualul program de susţinere expiră la sfârşitul lunii februarie şi nu se întrevede vreo soluţie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro