Guvernul a aprobat normele metodologice pentru prelungirea măsurii de amânare a plăţii ratelor, până la 31 martie
Executivul a adoptat astăzi propunerea Ministerului de Finanţe de a continua şi după 1 ianuarie 2021 măsura care prevede amânarea plăţii ratelor pentru maxim 9 luni pentru persoanele care au dificultăţi financiare pe fondul pandemiei.
Executivul a adoptat astăzi propunerea Ministerului de Finanţe de a continua şi după 1 ianuarie 2021 măsura care prevede amânarea plăţii ratelor pentru maxim 9 luni pentru persoanele care au dificultăţi financiare pe fondul pandemiei.
Solicitarea poate fi formulată de debitor cel mai târziu până la data de 15 martie 2021, iar creditorul trebuie să comunice decizia în termen de maximum 15 zile calendaristice, până la data de 31 martie 2021.
Modificarea clauzelor contractuale, ca efect al aprobării solicitării debitorului, se realizează fără încheierea de acte adiţionale la contractul de credit, ci prin notificarea debitorului în termen de 30 zile calendaristice de la primirea solicitării complete.
Actul normativ adoptat astăzi de Guvern prevede că persoanele pot beneficia de suspendarea plăţii obligaţiilor rezultate din creditele accesate pe o perioadă de maximum nouă luni.
Condiţiile necesare pentru a putea solicita suspendarea plăţii obligaţiilor sunt: creditele au fost acordate până la data de 30 martie inclusiv, creditul nu a ajuns la scadenţă până la data solicitării formulate de debitor, nu a fost declarată scadenţa anticipată a creditelor până la data de 31 decembrie inclusiv şi debitorul nu înregistrează restanţe la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.
Poate beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului, debitorul ale cărui venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.
Debitorul, cu excepţia persoanelor fizice, trebuie să declare pe propria răspundere diminuarea veniturilor/încasărilor medii lunare cu minimum 25% în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară din anii 2019/2020 şi faptul că se află în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului.
Pentru debitorii persoane fizice care au contractat credite ipotecare şi care au beneficiat de suspendarea obligaţiilor de plată în prealabil conform OUG nr. 37/2020, dar nu au accesat perioada maximă de suspendare de nouă luni, dobânda eşalonată şi garantată de stat iniţial este majorată cu dobânda suspendată la plată în baza cadrului legal actual, urmând a fi plătită în 60 de rate lunare egale începând cu luna următoare expirării noii perioade de suspendare a plăţilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro