Guvernul caută modalităţi de a strânge bani: amnistie fiscală pentru datornici şi bonusuri pentru buni-platnici

Autor: Răzvan Botea Postat la 30 august 2024 17 afişări

Guvernul caută modalităţi de a strânge bani: amnistie fiscală pentru datornici şi bonusuri pentru buni-platnici

Liderii coaliţiei de guvernare PSD PNL au anunţat că Ministerul de Finanţe pregăteşte o amnistie fiscală pentru persoanele fizice şi juridice care îşi achită datoriile până la data de 25 noiembrie. Astfel, vor fi scutiţi de plata acesoriilor, care înseamnă dobânzile acumulate la restanţe şi penalităţile de întârziere. De asemenea, se pregăteşte o măsură pentru un bonus de 3% pentru contribuabilii care au plătit la timp taxele.

„Ministrul finanţelor a venit cu nişte propuneri până la sfârşitul anului pe perioadă limitată. În cazul în care îţi plăteşti aceste arierate, statul român îţi scade tot ce înseamnă dobândă accesorie”, a spus Marcel Ciolacu, prim-ministrul României.

Măsurile vin în contextul în care guvernul are arierate de recuperat în valoare de 180 mld. lei, iar deficitul bugetar a ajuns, la patru luni din an, la 4% din PIB. Cea mai mare parte a acestor arierate, însă, adică datorii la bugetul de stat, sunt din partea companiilor de stat.

„Avem arierate de 180 miliarde lei. Asta înseamnă 8% din PIB. Cu alte cuvinte, am avea excedent bugetar dacă am colecta arieratele”, a mai spus Ciolacu.

De asemenea, Nicolae Ciucă a spus, joi, că Ministerul de Finanţe pregăteşte de asemenea o măsură pentru o bonificaţie de 3% pentru contribuabilii care şi-au plătit la timp taxele.

„Am considerat că este cât se poate de important ca pentru cei care şi-au plătit datoriile la timp, să existe măsuri care să recunoască tot ceea ce dumnealor au desfăşurat în acest sens şi va fi asigurat un procent de 3%, sub formă de bonusuri fiscale, pe care vor putea să îi folosească atât în investiţii cât şi în plata datoriilor, anul viitor”, a spus Nicolae Ciucă, în şedinţa PNL de joi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
amnistie,
bonusuri,
guvern,
bani,
cautare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.