Guvernul Ciolacu are nevoie de bani: România iese pentru prima dată în 2024 să se împrumute pe pieţele internaţionale cu titluri de stat denominate în dolari, cu scadenţă la 5 şi 10 ani. Ministerul de Finanţe îşi propune să strângă până la 9,5 miliarde de euro de pe pieţele externe în acest an
România iese pentru prima dată în 2024 pe pieţele externe, pentru a profita de cererea ridicată pentru titluri de stat din pieţele emergente, după ce ţările din regiune au continuat cu oferte în euro şi dolari pentru a-şi finanţa deficitele bugetare.
România oferă obligaţiuni de referinţă în dolari cu scadenţa în 2029 şi 2034 la o discuţie iniţială despre preţ în zona de 225 de puncte de bază peste titlurile de Trezorerie pentru datoria cu scadenţă mai scurtă şi în zona de 265 de puncte de bază pentru obligaţiunile cu scadenţă mai lungă, potrivit unei persoane familiare cu acest subiect, citată de Bloomberg.
Vânzarea planificată vine după ce Polonia, Ungaria şi Slovenia au contribuit la o sumă record de datorie obţinută de ţările cu pieţe emergente în primele zile ale anului 2024, profitând de condiţiile de finanţare favorabile.
Cu un plan de reducere a deficitului bugetar din acest an la 5% din producţia economică, de la aproximativ 5,7% în 2023, România îşi propune să strângă până la 9,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale în acest an. Acest volum se aliniază cu suma obţinută de la investitorii străini anul trecut, ceea ce ar face ca România să fie unul dintre principalii debitori din regiune.
Ministerul de Finanţe de la Bucureşti a declarat că plănuieşte, de asemenea, să se aventureze pe noi pieţe în acest an, inclusiv obligaţiuni verzi şi Samurai, pentru a-şi diversifica baza de investitori.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro