Iese E.ON din afacerea cu furnizare din România? Leonhard Birnbaum, CEO-ul grupului: Explorăm opţiunile. Riscul a fost atât de mare în 2022-2023 încât spuneam că pierdem într-un an cât câştigam în 20, iar asta este inacceptabil

Autor: Roxana Petrescu Postat la 22 mai 2024 85 afişări

Iese E.ON din afacerea cu furnizare din România? Leonhard Birnbaum, CEO-ul grupului: Explorăm opţiunile. Riscul a fost atât de mare în 2022-2023 încât spuneam că pierdem într-un an cât câştigam în 20, iar asta este inacceptabil

Grupul german E.ON, unul dintre cei mai puternici jucători din piaţa locală a energiei, “explorează” opţiunile privind o potenţială vânzare a afacerii de furnizare de energie şi gaze din România pe fondul multiplelor modificări legislative din ultimii ani, a spus Leonhard Birnbaum, CEO-ul grupului, prezent la Atena, la conferinţa Eurelectric.

“Am spus că vom explora opţiunile noastre. Întrebarea este, riscurile şi randamentele justifică capitalul pe care îl avem acolo? Aşadar, explorăm opţiunea, nu am spus-o şi până când nu am explorat opţiunile noastre, nu vom lua o decizie. Dar motivul este profilul de risc şi randament”, a spus Leonhard Birnbaum, CEO-ul grupului E.ON. În ultimii ani, au existat mai multe informaţii pe surse, neconfirmate oficial, privind un potenţial exit al E.ON din România, vulnerabilitatea fiind partea de furnizare, acolo unde companiile de profil au acumulat sume semnificative de recuperat de la statul român în contextul aplicării schemei de sprijin pentru facturile la energie şi gaze.

“Am avut prea des dificultăţi în a înţelege care este schema în ultimii ani. Deci ceea ce este cu adevărat dificil pentru o companie precum Eon este dacă situaţia se schimbă constant şi foarte abrupt.”

Leonhard Birnbaum a mai spus că în decursul anilor de criză energetic, 2022-2023, România a plicat reglementări “disproporţionate.”

“Aş spune că aveţi în special pe partea de retail unele reglementări care erau complet disproporţionate. Deci riscul pe care îl aveam în afacerea de aprovizionare din România era masiv încât . Şpuneam că pierdem într-un an ceea ce am fi putut câştiga în 20 de ani. Şi asta este inacceptabil.”

Ultimii ani au fost marcaţi de mişcări de proporţii în piaţa energetică locală, cele mai importante fiind preluarea operaţiunilor Enel din România de către grecii de la PPC şi achiziţia CEZ Vânzare de către Premier Energy. Nicio companie a statului român nu a profitat de aceste oportunităţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
grup,
e.on,
optiuni,
afaceri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.