IMM ROMÂNIA: Creşterea taxării şi impozitării este un atac asupra antreprenoriatului românesc şi al întreprinderilor mici şi mijlocii
Reprezentantii IMM România atrag atentia că reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi şi creşterea impozitului pe dividende, prevăzute în proiectul de ordonantă de urgentă, vor avea efecte catastrofale pentru antreprenorii români, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii, ducând, cel mai probabil, la falimente în lanţ şi la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.
”În loc de a reduce drastic cheltuielile publice, guvernul apelează din nou la soluţia taxării suplimentare a celor care au dus şi până acum greul susţinerii financiare, prin taxe şi impozite, a unui aparat administrativ supradimensionat şi ineficient, atât la nivel central cât şi la nivel local”, se arată în mesajul IMM România.
În plus, măsurile de reducere a pragului de taxare pentru microîntreprinderi la 250.000 euro din 2025 şi la 100.000 euro din 2026, precum si creşterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, sunt propuse a fi luate cu doar 3 zile înainte de implementare. ” Efectul acestor măsuri este cu atât mai devastator, cu cât nu lasă timp efectiv de calcule, modificări ale preţurilor, optimizare a costurilor şi schimbări de strategii pentru antreprenori. Pentru mulţi dintre aceştia, noile prevederi înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât închiderea afacerilor sau reducerea personalului, un cadou otrăvit de sărbători”.
Sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii din România angajează peste jumătate din forţa de muncă din România. IMM România spune că aceste măsuri nu au fost niciodată discutate cu mediul de afaceri şi nu a fost realizat niciun studiu de impact cu privire la efectele acestora pe termen mediu şi lung.
”Înţelegem nevoia de a reduce drastic deficitul bugetar, dar măsurile guvernamentale ar trebui să se concentreze în principal pe măsuri de reducere a cheltuielilor publice, nu pe impunerea unei poveri fiscale suplimentare pe cei care au dus şi până acum greul creşterii economiei româneşti. Orice măsură de creştere a impozitării mediului de afaceri trebuie să vină în contrapartidă cu măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare”.
IMM România solicită Guvernului să elimine din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă toate masurile care au impact asupra mediului de afaceri, inclusiv reducerea pragului la microîntreprinderi, creşterea impozitului pe dividende şi eliminarea facilităţilor fiscale din anumite domenii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro