Încă un judeţ se scufundă în sărăcie: “Vin zilnic zeci de clienţi care alimentează de 5 lei. Unii aduc doar monede”

Autor: Razvan Muresan Postat la 03 octombrie 2013 8953 afişări

Sute de şoferi ajung zilnic sau de mai multe ori pe zi la benzinăriile din judeţul Harghita pentru că nu-şi permit să alimenteze cu mai mult de un litru de combustibil. Benzinarii susţin că aceste cazuri sunt tot mai frecvente de la o lună la alta, ca urmare a lipsei locurilor de muncă şi a slabei puteri de cumpărare.

Încă un judeţ se scufundă în sărăcie: “Vin zilnic zeci de clienţi care alimentează de 5 lei. Unii aduc doar monede”

“La început îmi era jenă să merg cu zece lei la pompă, dar acum m-am obişnuit”, spune Alexandru F., un tânăr de 24 de ani, care a rămas fără serviciu anul trecut. Tânărul îşi mai permite să alimenteze cu cel mult zece litri pe lună, dat fiind că perioada în care mai primeşte indemnizaţie de şomaj se va termina în cursul verii. El conduce un autoturism Dacia 1310, din 1992, şi a lucrat timp de trei ani în distribuţie pentru un salariu de 1.500 de lei.

“Vin zilnic zeci de clienţi care alimentează de cinci lei. Unii aduc doar monede”, spune Simona F., angajată de opt ani la una dintre benzinăriile de pe DN 15, care face legătura între nordul şi sudul judeţului. Angajata remarcă faptul că practicile de acest fel au început să apară începând cu anul 2010, iar singurii şoferi care alimentează de peste 100 de lei sunt cei aflaţi în tranzit. “Încasez cel mult zece plinuri pe zi”, mai spune angajata.

"Mama mea lucrează la benzinărie şi zilnic sunt şoferi care alimentează cu până la 10 lei, fie că este vorba de tineri sau de bătrâni. Pretul carburanţilor este mare şi de aceea multe persoane alimentează doar cât au nevoie. Maşina e un bun folosit mai rar de cei care nu au un salariu cu care să poţi trăi bine", spune Iulian Platon, un şofer harghitean.

Salariul mediu net pe care îl câştigau angajaţii companiilor din Harghita la finalul anului trecut era, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de gandul.info, de doar 1.064 de lei, cel mai mic din ţară. Câştigurile lor erau, la acea dată, cu 474 de lei mai mici decât media naţională şi cu 1.088 lei mai mici decât cele obţinute de către bucureşteni  - lideri în topul celor mai bine plătiţi salariaţi din România.

Cu toate acestea, în România, preţul mediu al benzinei fără plumb este cel mai mic din Uniunea Europeană, în timp ce motorina cea mai ieftină se găseşte în Bulgaria, urmată de cea din România, după cum reiese din datele Comisiei Europene. Benzina vândută în România nu este cea mai scumpă din lume, dar românii dau aproximativ un sfert din venitul mediu zilnic pentru un galon de benzină (3,7 litri), măsura uzuală a combustibilului, în timp ce norvegienii plătesc cel mai mare preţ, dar ponderea este de doar 3,6%, potrivit unui top alcătuit de Bloomberg, citat de Ziarul Financiar. Un litru de benzină costă în medie în România 6,4 lei, iar unul de motorină circa 6,6 lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
benzinarii,
saracie,
combustibili,
soferi,
cumparare
/actualitate/inca-un-judet-se-scufunda-in-saracie-vin-zilnic-zeci-de-clienti-care-alimenteaza-de-5-lei-unii-aduc-doar-monede-10840318
10840318
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.