Încetinirea pieţei muncii alimentează temerile privind o nouă recesiune în SUA. Decizia băncii centrale a SUA de a menţine ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani este criticată dur de economişti şi politicieni

Autor: Ştefan Stan Postat la 03 august 2024 56 afişări

Încetinirea pieţei muncii alimentează temerile privind o nouă recesiune în SUA. Decizia băncii centrale a SUA de a menţine ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani este criticată dur de economişti şi politicieni

O scădere mai accentuată decât se preconiza a creşterii numărului de locuri de muncă în SUA în luna iulie a stârnit îngrijorări cu privire la faptul că Rezerva Federală se mişcă prea lent pentru a reduce costurile de împrumut pentru americani, riscând chiar recesiunea pe care a încercat să o evite, scrie FT. 

Raportul privind ocuparea forţei de muncă publicat vineri a arătat că luna trecută companiile au creat 114 000 de locuri de muncă în cea mai mare economie a lumii, cu mult sub câştigul mediu de 215 000 din ultimele 12 luni.

Rata şomajului a crescut cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la 4,3 %, ceea ce a declanşat regula Sahm, care leagă începutul unei recesiuni de momentul în care media mobilă pe trei luni a ratei şomajului creşte cu cel puţin o jumătate de punct procentual peste nivelul minim înregistrat în ultimele 12 luni.

Datele vin la două zile după ce banca centrală a SUA a optat să nu reducă rata dobânzii de referinţă, care a rămas între 5,25 % şi 5,5 %, maximul ultimilor 23 de ani, începând din iulie anul trecut.

În justificarea deciziei, preşedintele Jay Powell a declarat că Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă doreşte să vadă mai multe dovezi că inflaţia se îndreaptă din nou spre ţinta sa de 2 % înainte de a continua cu orice pivot de politică monetară.

În mod important, el a subliniat că "nu ar dori să vadă o răcire suplimentară semnificativă a pieţei muncii".

Powell a spus clar că o reducere a ratei este pe masă la următoarea întâlnire din septembrie - iar raportul privind locurile de muncă din iulie confirmă aproape în totalitate că FOMC va oferi una - dar economiştii spun că Fed va fi forţată să acţioneze mai agresiv decât ar fi fost cazul dacă ar fi început să reducă ratele mai devreme.

"Au făcut o greşeală. Ar fi trebuit să reducă ratele cu luni în urmă", a declarat Mark Zandi, economist şef la Moody's. "Se pare că o reducere de un sfert de punct în septembrie nu va fi suficientă. Trebuie să fie o reducere de jumătate de punct, cu un semnal clar că vor fi mult mai agresivi în normalizarea ratelor decât au indicat".

Gregory Daco, economist şef la EY Parthenon, a fost de acord că reuniunea din iulie a fost o "oportunitate ratată" pentru Fed, spunând că ar fi fost mai "optim" dacă banca centrală ar fi livrat prima sa reducere a ratei în iunie.

"Dacă aveai o perspectivă de viitor, vedeai că totalitatea datelor indicau o încetinire a activităţii economice, o încetinire a dinamicii pieţei muncii şi o dezinflaţie continuă, ceea ce Fed a urmărit cu adevărat."
 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reducere,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.