Industria alimentară are tot mai puţini angajaţi în statistici, dar companiile caută oameni
Companiile din industria alimentară aveau anul trecut peste 151.000 de salariaţi, cu circa 4.000 mai puţini faţă de anul precedent, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
♦ „Sunt companii care oferă şi 4.000 de lei net unui muncitor necalificat şi nu găsesc oameni“.
Companiile din industria alimentară aveau anul trecut peste 151.000 de salariaţi, cu circa 4.000 mai puţini faţă de anul precedent, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Astfel, numărul de angajaţi din sectorul care generează afaceri de peste 57 de miliarde de lei continuă să scadă. Faţă de 2009, în industria alimentară sunt cu peste 14.000 de angajaţi mai puţin. Pe de altă parte, numărul de firme din domeniu a fost în creştere în ultimii ani, cu excepţia anului trecut. În 2021, în producţia de alimente (cod CAEN 10) activau peste 12.600 de firme, cu 1.000 mai puţine decât în 2020. Însă, în 2009 erau înregistrate circa 9.700 de întreprinderi, mai arată datele de la Registrul Comerţului.
„Nu mai sunt suficienţi oameni în ţară să-i angajăm. Avem posturi de muncitori necalificaţi şi cu salarii de 4.000 de lei net şi nu reuşim să găsim oameni. Pe lângă românii care au rezidenţă în străinătate, sunt sigur că sunt mult mai mulţi români plecaţi în afară. Acolo au plecat atât oamenii calificaţi, dar şi cei necalificaţi, care lucrează în agricultură, construcţii, menaj etc.
“, a spus Bogdan Gabor, country manager al firmei de recrutare Lugera. El spunea anterior că problema majoră în sectorul alimentar este în zona de oameni necalificaţi şi că majorarea salariului minim nu ajută atragerea specialiştilor în industria alimentară, iar în ceea ce priveşte blue collar - adică angajaţii care lucrează în afara birourilor - ajută, dar nu este suficient.
De altfel, Alexandru Ardelean Toth, proprietarul firmei Sandy Impex din Oradea, activă în sectorul panificaţiei şi al patiseriei, spunea recent că a cumpărat doi roboţi care să lucreze în fabrică, în condiţiile în care nu a găsit forţă de muncă.
Practic, cei doi roboţi înlocuiesc 21 de oameni, după cum spunea antreprenorul. Astfel, companiile investesc în tehnologie pentru a suplini angajaţii.
O analiză recentă a ZF arată că marii jucători din industria alimentară măresc în acest an salariile medii cu valori cuprinse între 6% şi 13%, un imbold fiind majorarea salariului minim în sector cu 18% de la 1 iunie.
Astfel, salariul minim net a ajuns de la 1.524 de lei pe lună la 1.774 lei pe lună. În luna iunie a anului curent (ultimele date disponibile), salariul mediu net lunar în sector era de 3.247 de lei, faţă de 2.635 de lei pe lună în mai, potrivit datelor INS. Practic, se vede prin această majorare a venitului mediu măsura creşterii salariului minim din sector de la 1 iunie.
Câştiguri nete mai mici decât în industria alimentară sunt înregistrate doar în sectorul hotelurilor şi restaurantelor (2.242 lei lunar), fabricarea de mobilă (2.594 lei lunar) şi în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.186 de lei), conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
Cel mai mare angajator din sectorul alimentar rămâne compania din industria cărnii Unicarm, controlată de Vasile Lucuţ, cu peste 3.000 de salariaţi. De altfel, în top cinci angajatori, patru sunt din sectorul producţiei de carne. Vel Pitar, cel mai mare jucător din sectorul panificaţiei, este şi cel mai mare angajator din această piaţă.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro