Industria alimentară se confruntă cu un şoc fără precedent. Tot ce se putea scumpi se scumpeşte: energia, combustibilul, munca, materiile prime

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 16 noiembrie 2021 394 afişări

Ungaria se confruntă cu o penurie de făină. Companiile de morărit anunţă scumpiri de 40%, iar poducătorii de pâine vor ridica preţurile cu peste 10%.

Industria alimentară se confruntă cu un şoc fără precedent. Tot ce se putea scumpi se scumpeşte: energia, combustibilul, munca, materiile prime

Ungaria se confruntă cu o penurie de făină. Companiile de morărit anunţă scumpiri de 40%, iar poducătorii de pâine vor ridica preţurile cu peste 10%. Ungaria este în situaţia aceasta deşi este un stat propice agriculturii, investeşte în acest sector, nu este sărac şi nu este izolat de pieţele externe.

Probleme asemănătoare au multe alte economii din diverse părţi ale lumii. Aceasta pentru că economia alimentară modernă nu a mai avut de-a face cu forţe precum cele care o modelează în prezent: toate componentele de cost, cum ar fi energia, combustibilul, munca, materiile prime au crescut drastic şi toate în acelaşi timp, după cum scrie Hungary Today. Preţurile grâului cresc din SUA şi până în Rusia, atingând niveluri record în Europa şi conducând la scumpirea pâinii. Iar situaţia nu se va ameliora prea curând, după cum a concluzionat Bloomberg.

Culturile de grâu, cele mai întinse ca suprafaţă din lume, au fost lovite anul acesta de secetă, îngheţ şi ploi puternice. Cele ale prin­cipalilor exportatori n-au făcut excepţie. Acest lucru a condus la reducerea cantităţilor de făină disponibile pentru produse variind de la pizza la pâinea franţuzească şi pastele făinoase italiene sau turceşti. Iar oferta limitată când cererea este mare duce la creşterea preţurilor.

Experţii sunt îngrijoraţi că recoltele aşteptate de la Argentina şi Australia nu vor reuşi să aducă suficientă materie primă pe piaţă pentru a o detensiona. „Iar situaţia se poate înrăutăţi“, spune Carlos Mera, analist pe agricultură la Rabobank. „Cu cât preţurile se duc mai sus, cu atât mai multă frică pătrunde pe piaţă, iar cumpărătorii sunt tentaţi să se lase pradă panicii.“

În Australia, grâul s-a scumpit până la un nivel record deoarece prognozele meteo anunţă ploi abundente care pot afecta calitatea recoltelor. Bursa de mărfuri din Chicago, unde preţurile grâului au ajuns la cele mai ridicate niveluri din ultimii nouă ani, este asaltată de cumpărători străini.

Cererea este şi ea la niveluri record. „Lumea a consumat în ultimii doi ani mai mult grâu decât a produs, ceea ce a dus la micşorarea rezervelor finale“, explică pentru Barronís Jake Hanley, analist la Teucrium. „Cererea este puternică pentru că grâul este folosit în primul rând pentru consumul uman.“ Deşi pe piaţa globală grâul nu este o materie primă rară, cantităţi mari sunt blocate în ţări precum China, care nu exportă.

Grain Central estimează că stocurile de grâu ale SUA şi Canadei, doi producători de talie mondială, se îndreaptă spre cele mai joase cote din 2007-08, deşi exporturile ambelor state s-au redus.

În Ucraina, un alt mare exportator de grâu, stocurile sunt constante. În Rusia, piaţa se contractă pe partea de ofertă din cauza recoltei slabe şi a exporturilor puternice către Orientul Mijlociu.

Reuters menţionează analişti care spun că exporturile din Uniunea Europeană au o viteză care probabil că nu va mai putea fi susţinută mult timp. Pentru a preveni o penurie de faină acasă, Moscova a început anul acesta să suprataxeze exporturile şi a semnalizat că ar putea introduce limite de export.

Peste toate acestea se suprapune creşterea preţurilor îngrăşămintelor agricole, a căror producţie este afectată de criza gazelor naturale din emisfera nordică. O penurie de îngrăşăminte chimice riscă să afecteze însămânţările de toamnă şi primăvară şi astfel producţia de grâu.

În Ungaria, făina a ajuns o materie primă disponibilă în cantităţi insuficiente, ceea ce probabil va duce la scumpirea pâinii cu 10-15% anul viitor în condiţiile în care companiile de morărit şi panificaţie vor majora preţurile cu 40%.

Tona de grâu şi porumb aproape că s-a dublat de la începutul acestui an, după o perioadă de 7-8 ani de stabilitate, spune D·vid Hollosi, analist of Takarekbank. În Ucraina, deşi această ţară este unul dintre cei mai mari producători, dar şi exportatori, de grâu din Europa, pâinea s-a scumpit cu 20% faţă de anul trecut, potrivit UkrinForm. Dacă la acest lucru de adaugă scumpirea cu 70% a uleiului de floarea soarelui şi cu 50% a zahărului, atunci se poate vorbi de o inflaţie la alimente devastatoare pentru o economie care încă se reechilibrează după războiul din estul industrializat cu forţele separatiste. Dar nici în economiile mai prospere gospodăriile nu vor fi ocolite de şocul inflaţiei la alimente, scrie Reuters, care menţionează exemplul scumpirii pastelor făinoase în Franţa şi Italia. Ce e mai rău urmează să vină pentru acest sector. În New York, costurile mai mari scumpesc, sau reduc, dimensiunile emblematicei felii de pizza de 1 dolar. Producătorii se plâng că toate costurile care puteau creşte au crescut: făina în primul rând, s-a scumpit, brânza la fel, tot aşa şi roşiile, mănuşile, ambalajele, şerveţelele, combustibilul, forţa de muncă. Preţurile unora din materiile prime s-au dus în sus într-un an şi cu 200%, notează The New York Post. Usturoiul s-a scumpit cu 400%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scumpire,
confrunta,
combustibili

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.