Inflaţia a ajuns la 5%. Cât mai e până cresc dobânzile?
Banca Naţională a României (BNR), prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, spune că inflaţia este „temporară“. La fel şi premierul Florin Cîţu, care speră să ajungă, într-o bună zi, guvernator.
Banca Naţională a României (BNR), prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, spune că inflaţia este „temporară“. La fel şi premierul Florin Cîţu, care speră să ajungă, într-o bună zi, guvernator. Nu toţi cred asta însă. Dacă preţurile pe ansamblu au înregistrat un plus de 5%, preţul producţiei industriale (costul la poarta fabricii) a înregistrat, la jumătatea anului, un plus de 12%, ceea ce se va reflecta, aproape automat, în preţul final al produselor. Inflaţia va creşte, prin urmare. În lume, inflaţia este aproape generală, dar asta nu mângâie pe nimeni.
Chiar de anul acesta BNR va fi obligată să majoreze dobânda-cheie, ceea ce va majora, evident, costul creditului comercial, crede Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank.
Va fi o decizie care va tempera inflaţia, dar care îi va ustura la buzunar pe mulţi, crede economistul Aurelian Dochia: „Inflaţia ar putea fi mai mare şi pe termen lung“.
Adrian Vasilescu (BNR) afirmă doar că „dobânda-cheie nu va mai scădea“, un alt fel de mod de a spune că din groapă nu poţi să ieşi decât dacă urci: dobânda de această dată. În faţa unei inflaţii de 5% pe termen lung, BNR nu are o altă opţiune în afară de majorarea dobânzii-cheie, acum la 1,25%.
„Cred că se va întâmpla chiar din anul acesta“, crede Ionuţ Dumitru.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro