Investitorii care supraveghează fonduri de 5 triloane de dolari pariază că recesiunea economică poate fi evitată
Investitorii se întrec în pariuri că o recesiune economică poate fi evitată, în ciuda tuturor avertismentelor contrare. Este un pariu periculos, din mai multe motive, titrează Bloomberg.
Administratorii de bani au favorizat acţiunile volatile din punct de vedere economic, cum ar fi companiile industriale şi producătorii de mărfuri, potrivit unui studiu al Goldman Sachs Group Inc. privind poziţionarea fondurilor mutuale şi a fondurilor speculative cu active însumând aproape 5 trilioane de dolari. Acţiunile care tind să se descurce bine în perioadele de recesiune economică, cum ar fi utilităţile şi produsele de consum de bază, sunt în prezent nedorite, arată analiza.
Poziţiile echivalează cu pariul că Rezerva Federală poate controla inflaţia fără a crea o recesiune, un scenariu greu de atins, denumit adesea o aterizare economică uşoară. Precaritatea unor astfel de pariuri a fost evidenţiată vineri şi luni, când date temeinice despre piaţa muncii şi sectoarele serviciilor americane au generat speculaţii că Fed va trebui să-şi menţină politicile agresive, crescând riscurile unei erori de politică.
„Înclinările actuale ale sectorului sunt în concordanţă cu poziţionarea pentru o aterizare uşoară”, au scris strategii Goldman, inclusiv David Kostin, într-o notă vineri, adăugând că expunerile tematice şi factoriale ale industriei fondurilor indică o poziţie similară.
Nu este că banii inteligenţi au riscat. De fapt, au sporit deţinerile de numerar sau au sporit pariurile pe acţiuni bear în acest an, în timp ce Fed s-a angajat în cea mai agresivă campanie de combatere a inflaţiei din ultimele decenii. Dar sub poziţia defensivă se află o înclinare ciclică, una care este în contradicţie cu preocupările larg răspândite în rândul comunităţii investiţionale că o suprimare economică serioasă este la orizont.
Într-un sondaj al administratorilor de fonduri de la Bank of America Corp. luna trecută, o proporţie netă de 77% se aşteptau la o recesiune globală în următoarele 12 luni, cea mai mare proporţie de la imediat după criza Covid din 2020.
Este posibil ca profesioniştii să întârzie să îşi ajusteze portofoliile pentru a reflecta riscul economic perceput. Sau caută protecţie împotriva recesiunii prin alte strategii, cum ar fi parcarea banilor în numerar.
O explicaţie mai plauzibilă este legată de speranţa că Fed va fi capabilă să realizeze o aterizare uşoară. În acest caz, veştile economice proaste sunt privite la fel de bine de piaţă, deoarece arată că politica de combatere a inflaţiei a preşedintelui Fed, Jerome Powell, funcţionează şi, prin urmare, factorii de decizie se pot retrage din ritmul agresiv al creşterii ratelor dobânzii.
Naraţiunea, descrisă ca un pivot Fed, este citată pe scară largă drept motivul pentru care S&P 500 a crescut cu peste 10% faţă de minimele din octombrie, în ciuda înrăutăţirii datelor în domenii precum locuinţe şi producţie şi a unei reduceri a estimărilor câştigurilor.
Acum, opusul se dovedeşte adevărat. Acţiunile s-au vândut luni, după ce o creştere neaşteptată a unui indicator al servicilor din SUA a stârnit teama că Fed ar putea fi nevoită să se menţină la politica sa agresivă. S&P 500 a scăzut cu 1,8%, prelungind pierderile de vineri, când un raport de ocupare a forţei de muncă mai puternic decât se aştepta a aprins nervozitate faţă de politica Fed, după ce Powell a semnalat o posibilă schimbare în ritmul de creştere a dobânzilor.
„Dacă creşterea se deteriorează prea repede sau merge prea departe, atunci «vestea proastă este o veste proastă va depăşi naraţiunea», a scris echipa de vânzări şi tranzacţionare a JPMorgan Chase & Co., inclusiv Andrew Tyler, într-o notă luni. „În acest scenariu, pieţele probabil retestează minimele din 2022.”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro