IT-ul românesc, lăudat în presa internaţională: „România urmăreşte să devină capitală tehnologică a Europei”

Autor: Ioana Matei Postat la 23 decembrie 2014 1587 afişări

„Are cel mai mare număr de angajaţi în tehnologie per capita, aproape 64.000 de specialişti IT, iar printre cele mai de succes exit-uri recente ale ţării se numără Avangate şi UberVu” desrie jurnalista specializată în antreprenoriat Alison Colemon, scena autohtonă din domeniul IT într-un articol publicat în revista americană Forbes.

IT-ul românesc, lăudat în presa internaţională: „România urmăreşte să devină capitală tehnologică a Europei”

Într-un material titrat „România urmăreşte să devină capitala tehnologică a Europei”, jurnalista vorbeşte despre cum talentul în IT al românilor, combinat cu un regim al taxelor de invidiat pentru specialiştii în IT, de 0%, au transformat ţara în unul dintre cele mai prolifice locuri pentru startup-urile din IT. Scena tehnologică autohtonă atrage din ce în ce mai mult atenţia internaţională şi, potrivit lui Florin Cornianu, CEO-ul şi cofondatorul 123ContactForm, citat de jurnalista americană, într-un interval de doi ani se va transforma într-un rival serios pentru Londra.

„În România, oamenii sunt obişnuiţi să înceapă din nimic şi să crească ceva din acel nimic. Nu am avut parte de iniţiative guvernamentale care să ne ajute să ne creştem afacerile  a declarat antreprenorul. ” „Acum, mai multe elemente încep să fie puse cap la cap, inclusiv exit-urile unor antreprenori din afaceri şi transformarea lor în angel investori şi vicepreşedinţi, care îi ajută pe alţi antreprenori să îşi crească propriile companii ”. 

Jurnalista a subliniat importanţa culturii programării, inovaţiei şi incubatoarelor de afaceri prezente pe piaţa locală, cât şi importanţa unor universităţi de renume din oraşe precum Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Constanţa care oferă constant angajaţi talentaţi,  sunt un motor al inovaţiilor în domeniul IT.

123ContactForm, platforma care îi ajută pe oamenii din diverse locuri să construiască orice tip de formular web fără cunoştinţe de programare, este unul dintre exemplele oferite de jurnalista americană, iar povestea afacerii a fost prezentă şi în unul dintre numerele Business Magazin în 2014. Fondată în urmă cu şapte ani şi având ca obiectiv cucerirea pieţelor externe, afacerea timişorenilor Florin Cornianu şi Tudor Bastea, 123ContactForm, s-a dublat de la an la an, ajungând ca în prezent să aibă 500.000 de utilizatori din peste 180 de ţări, 40 de angajaţi şi venituri de circa un milion de lei (250.000 de euro), potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Pe această nişă, firma ocupă locul cinci, fiind surclasată de jucători precum Google Forms, Wufoo sau JotForm. Cei doi s-au lansat în antreprenoriatul online în 2002, când erau încă studenţi la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii din Timişoara, când făceau diferite produse online pe care le vindeau vorbitorilor de limba engleză. În 2005, s-au angajat la o multinaţională din Timişoara, iar în 2008, când vânzarea produselor pe care le realizau a început să egaleze veniturile salariale, au hotărât să renunţe la statutul de angajator şi să se dedice antreprenoriatului. „În momentul în care am făcut această alegere, afacerea nu a mai funcţionat şi a trebuit să o luăm de la zero cu un alt produs“, îşi amintea Cornianu în interviul acordat Business Magazin.

În publicaţia americană, Florin Cornianu a vorbit despre cum Londra, capitala actuală a tehnologiei la nivel european devine saturată şi alte locuri din Europa ar putea să ia această titulatură, România fiind principalul candidat.  ”Viitorul este cu siguranţă strălucitor pentru scena startup-urilor româneşti”, a declarat el. “Cu cât numărul antreprenorilor din IT creşte de la an la an şi cu cât din ce în ce mai mulţi tineri îşi arată interesul faţă de acest domeniu, succesul nostru creşte. Cu cât avem mai multe astfel de exemple, cu atât cresc şi şansele noastre de a ajunge înaintea centrelor tehnologice ale lumii din Londra, Berlin şi chiar şi din Sillicon Valley”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
it,
capitala,
presa internationala
/actualitate/it-ul-romanesc-laudat-in-presa-internationala-romania-urmareste-sa-devina-capitala-tehnologica-a-europei-13737116
13737116
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.