Iulian Stanciu a ieşit din businessul Berăria H, în acţionariatul căruia a intrat acum un deceniu. Cine i-a preluat pachetul de acţiuni?

Autor: Cristina Roşca Postat la 13 august 2024 209 afişări

Iulian Stanciu, acţionar minoritar şi pre­şedinte executiv al retailerului online eMag, a ieşit din businessul Berăria H, în acţionariatul căruia a intrat acum un deceniu. El a preluat 25% din business încă dinainte ca această berărie să se deschidă în 2014.

Iulian Stanciu a ieşit din businessul Berăria H, în acţionariatul căruia a intrat acum un deceniu. Cine i-a preluat pachetul de acţiuni?

Deschisă în toamna lui 2014, în Parcul Herăstrău, în locul Pavilionului H, un cunoscut centru comercial, precursorul mallurilor din ziua de astăzi, berăria este unul dintre cele mai generoase localuri din România, cu o capacitate de mii de locuri.

Iulian Stanciu, acţionar minoritar şi pre­şedinte executiv al retailerului online eMag, a ieşit din businessul Berăria H, în acţionariatul căruia a intrat acum un deceniu. El a preluat 25% din business încă dinainte ca această berărie să se deschidă în 2014.

Atunci, localul, care a necesitat o inves­ti­ţie iniţială de 3 milioane de euro, era deţinut de Vlad Dumitru (50%), Iulian Stanciu (25%) şi Ioana Iancu (25%), potrivit acţionarilor.

Între timp, structura acţionariatului arată cu totul diferit. Mai exact, Vlad Dumitru a ajuns să controleze 70,05% din titluri, în timp de Ioana Iancu are 24,95%, arată informa­ţiile din platforma termene.ro. Restul de 5% din titluri sunt ale lui Andrei Militaru, preşe­dinte şi director general la Network One Distri­bution (NOD), cel mai mare distribui­tor IT&C, companie deţinută de Iulian Stanciu.

De altfel, şi legătura dintre Stanciu şi Vlad Dumitru este una mai veche şi are legătură tot cu domeniul IT. Vlad Dumitru a fost directorul general şi unul dintre acţio­na­rii (50% din acţiuni) importatorului şi distri­buitorului de produse IT Combox Delivery, în cadrul căreia actuala Network One Distribution (compania lui Iulian Stanciu) a preluat un pachet de acţiuni  (50%) în 2008. Dumitru a ieşit din acţionariat în 2012, potrivit propriilor afirmaţii.

Acum un deceniu, ei s-au asociat însă într-un alt business, din cu totul alt domeniu.

De inspiraţie germană

„Decizia de a investi în Berăria H a venit ca urmare a faptului că aveam încredere în Vlad (Dumitru, acţionarul majoritar - n.red.) că va construi ceva frumos. Ne ştiam dintr-un business anterior şi atunci am mers şi aici pe mâna lui. E un business greu, mai ales ţinând cont de unde e amplasată beră­ria. Au fost oa­meni care ne-au spus că sun­tem nebuni că facem asta, dar lucrurile cresc frumos“, spu­nea anterior Iulian Stanciu, care afirma că e doar investitor în business, nu se implică di­rect.

Acum, nici el, nici reprezentanţii Beră­ria H nu au răspuns întrebărilor ZF privind structura acţionariatului şi activitatea localului.

Deschisă în toamna lui 2014, în Parcul Herăstrău, în locul Pavilionului H, un cunoscut centru comercial, precursorul mallurilor din ziua de astăzi, berăria a fost gândită încă de la început drept unul dintre cele mai întinse localuri din România, cu o capacitate de mii de locuri - 1.000 de locuri la exterior şi 2.000 la interior. Odată cu lansarea, berăria s-a axat şi pe evenimente, găzduind o serie de concerte.

Berăria H a fost construită după modelul celor din Germania, care au la rândul lor peste 1.000 de locuri.

Departe de maxime

Anul trecut, localul a obţinut vânzări de aproape 25 mil. lei, plus 19%. Deşi businessul a crescut în ultimii ani, este încă departe de nivelul de dinainte de pandemie, când se apropiase de 40 mil. lei. Totuşi, profitul a fost de 9,5 mil. lei anul trecut, un nivel record pentru compania cu 43 de salariaţi.

La aceeaşi adresă cu firma Berăria H SRL mai apar înregistrate şi Almost Perfect SRL şi HH Operations SRL, ambele companii cu CAEN de Restaurante. În ambele, Vlad Dumitru e acţionar majoritar, arată platforma termene.ro.

Iulian Stanciu e unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori locali. El e acţionar minoritar şi preşedinte executiv al eMag, cel mai mare jucător din retailul online românesc, având operaţiuni importante şi pe pieţele vecine. Stanciu controlează distribuitorul de tehnologie NOD, precum şi retailerul electroIT Flanco. Vlad Dumitru, acţionarul majoritar al Berăria H apare şi el acţionar minoritar (cu 5,5% din titluri) la NOD. Alături de Stanciu (care are 89,5% din acţiuni) şi de Dumitru, acţionar mai e şi Andrei Militaru (5%). Deci, cei trei sunt sau au fost implicaţi împreună în mai multe businessuri.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.