Jean-Claude Juncker, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni | Iohannis: Statul de drept din Romania nu e negociabil. Discuţiile nu îmbunătăţesc imaginea ţării/ Juncker: Nu trebuie să exportăm în Europa conflicte interne

Autor: Ioana Matei Postat la 11 ianuarie 2019 40 afişări

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi membrii Colegiului Comisarilor au avut, vineri, întâlniri cu şeful statului Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Jean-Claude Juncker, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni | Iohannis: Statul de drept din Romania nu e negociabil. Discuţiile nu îmbunătăţesc imaginea ţării/ Juncker: Nu trebuie să exportăm în Europa conflicte interne

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că statul de drept nu este unul negociabil, dar că discuţiile pe această temă nu duc la o imagine bună în exterior şi problemele de politică internă nu trebuie să afecteze perioada de preşedinţie a Consiliului UE.

"Statul de drept din România nu e negociabil, am reiterat de multe ori (...) Discuţia pe legile justiţiei şi Coduri din România e o disucţie complicată, care se poartă de doi ani şi sper să existe la toţi cei implicaţi de a duce discuţia spre un final conform, nu numai cu aşteptările mele pe care le cunoaşteţi, ci cu ale românilor, aşteptărilor exprimate ale Comsiie de la Veneţia. Nu putem, în România, să construim un sistem de justiţie care nu e compatibil cu celelalte sisteme şi mai mult, prin aderarea la UE, ne-am dorit să fim parte a unui spaţiu de valori şi dorim să rămânem acolo. Acesta spaţiu cuprinde regulile de bază ale unui stat de drept", a declarat Klaus Iohannis, la conferinţa de presă susşinută împreună cu Jean Claude Juncker.

Şeful statului a mai spus că discuţiile nu aduc o imagine bună în exterior.

Este o discuţie pe care o vom continua în România şi nu am de gând să fac rabat de la aceste principii. Pe de altă parte, această discuţie, după cum am observat, nu îmbunătăţeşte imaginea României şi e o problemă pe care trebuie să o avem în vedere. În ceea ce priveşte afacerile europene vom găsi, împreună cu guvernul abordările potrivite pentru a atinge obiectivele propuse pentru preşedinţia Consiliului UE. Probemele de politică internă nu trebuie să afecteze. Şi cred că a fost înţeles de toate părţile", a mai spus preşedintele.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, vineri, că o eventuală ordonanţă pentru amnistie şi graţiere ar fi ”un pas înapoi” şi că, chiar dacă ”Europa e făcută din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale”.

”Este vorba de respectarea absolut necesară a statului de drept. Am spus că Europa e făcută din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale, pentru că aceste aspecte esenţiale ar fi afectate negativ dacă s-ar acorda amnistia, aşa cum preconizează unii din ţara dvs, dacă aceasta ar intra în vigoare. Ar fi un pas înapoi”, a declarat Jean Claude Juncker.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a spus că statul de drept nu este, pentru el, ”negociabil.

Citiţi mai multe pe mediafax.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
discutii,
imagine

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.