Juncker în Germania: UE să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, să nu lase SUA să "dicteze"

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 09 octombrie 2015 116 afişări

Uniunea Europeană (UE) este necesar să-şi restabilească "relaţiile practice" cu Rusia şi să nu lase Statele Unite să "dicteze" în această politică, a declarat preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, în cursul unei vizite la Passau, în sudul Germaniei, relatează BBC News online.

Juncker critica astfel o declaraţie prin care preşedintele american Barack Obama cataloga Rusia drept doar "o putere regională".

"Ştiu din conversaţiile mele cu (preşedintele rus Vladimir) Putin că el (nu acceptă) fraze ca cele de atunci când (preşedintele american) Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce înseamnă acest lucru? Nu poţi să vorbeşti despre Rusia aşa", a declarat Juncker joi, într-o conferinţă de presă în oraşul german Passau, citat de site-ul TheLocal.se.

Preşedintele CE a făcut aceste declaraţii în contextul în care UE şi Statee Unite au impus sancţiuni Rusiei din cauza intervenţiei acesteia în Ucraina, iar Obama a avut o întâlnire glacială cu preşedintele rus Vladimir Putin la Adunarea Generală a ONU, în septembrie.

"Trebuie, o spun deschis, să tratăm Rusia decent", a mai declarat Juncher. "Rusia trebuie tratată ca un egal", a adăugat preşedintele CE, citat de site.

"Trebuie să facem eforturi către o relaţie practică cu Rusia. Nu este sexi, dar aşa trebuie să facem, nu putem continua aşa", a declarat, citat de BBC, şeful Comisiei în această vizită în sudul Germaniei.

Occidentul a impus restricţii în eliberarea vizelor şi blocarea averilor a zeci de oficiali ruşi de rang înalt.

Sancţiunile au restricţionat, de asemenea, accesul Rusiei la credite bancare occidentale, la tehnologie indistrială şi în sectoarele apărării şi energetic. Ca răspuns, Moscova a impus embargouri asupra celor mai multe importuri de alimente şi băuturi occidentale.

În contextul în care Passau a devenit un punct major de tranzit pentru migranţi din afara UE care încearcă să înceapă o nouă viaţă în Germania, vizita lui Juncker s-a concentrat asupra eforturilor UE de a face faţă afluxului de migranţi.

Războiul civil din Siria împinge tot mai mulţi sirieni în Turcia, iar de aici mai departe către centrul Europei. Turcia găzduieşte deja aproximativ două milioane de sirieni, în tabere de refugiaţi.

Obama a criticat extrem de dur, săptămâna trecută, atacurile aeriene pe care Rusia le-a lansat în Siria la sfârşitul lui septembrie.

Guvernele Statelor Unite şi Marii Britanii sunt îngrijorate că ajutorul acordat de Rusia preşedintelui sirian Bashar al-Assad va conduce la menţinerea acestuia la putere şi la o slăbire a grupărilor siriene "moderate" care luptă să-l îndepărteze de la putere.

Rusia insistă că atacurile sale aeriene vizează în principal Statul Islamic, însă liderii Occidentului contestă acest lucru.

Referindu-se la actualele tensiuni dintre UE şi Rusia, Juncker a declarat că "nu ne putem lăsa relaţia cu Rusia să fie dictată de către Washington".

Însă el a îndemnat, de asemenea, Moscova să-şi schimbe "masiv" politica. "Modul în care ei (ruşii) au acţionat în Crimeea şi în estul Ucrainei nu este acceptabil", a subliniat preşedintele CE, referindu-se la anexarea Crimeei de către Rusia şi la implicarea acesteia în conflictul armat dintre forţele guvernamentale şi rebelii proruşi în estul Ucrainei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GERMANIA,
JUNCKER,
RUSIA
/actualitate/juncker-in-germania-ue-sa-si-imbunatateasca-relatiile-cu-rusia-sa-nu-lase-sua-sa-dicteze-14819451
14819451
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.