Jurma: Cazuri de Centaurus în Mureş. 15.000 de cazuri noi COVID în perioada sărbătorilor de iarnă

Autor: Andreea Tobias Postat la 26 octombrie 2022 132 afişări

Datele sugerează existenţa unui focar de subvarianta Centaurus a COVID-19 în Mureş, afirmă medicul Octavian Jurma. Potrivit acestuia, vârful valului pandemic 7, cu 15.000 de cazuri pe zi, ar putea fi atins în perioada sărbătorilor de iarnă.

Jurma: Cazuri de Centaurus în Mureş. 15.000 de cazuri noi COVID în perioada sărbătorilor de iarnă

Octavian Jurma susţine că, aşa cum era previzibil, există confirmarea că varianta BQ.1.1 "Cerberus" este în circulaţie comunitară în România. Ceea ce nu era previzibil este identificarea a două cazuri de BA.2.75 "Centaurus" în Mureş şi a unui caz de BQ.1.3 în Bucureşti.

„Supa de variante începe să se contureze şi în România”, spune medicul.

Potrivit acestuia, după datele furnizate de CNSCBT, nu se întâmplă nimic notabil în privinţa pandemiei de COVID-19 în România de la ieşirea din valul 6 - Omicron-BA5: „pentru guvern doar gripa pare să mai fie o ameninţare în sezonul de toamna/iarnă. Nu acelaşi lucru rezultă din datele de secvenţiere GISAID, care au fost actualizate pentru România până în 18 octombrie 2022”.

Astfel, în primele 2 săptămâni din octombrie, au fost identificate prin secvenţiere 3 noi cazuri de infectare cu BQ1. (familia BQ), 2 în Bucureşti şi 1 Iaşi. În plus în Bucureşti a fost confirmată şi versiunea BQ.1.3.

BQ.1.1 (supranumită "Cerberus") este o versiune Omicron de Nivel 6 din grupul Pentagon, care este în creştere rapidă în vestul Europei.

Despre versiunea BQ.1.3 nu există prea multe date în plus faţă de BQ.1.1, dar în Madrid (Spania) este versiunea dominantă a grupului BQ.

O altă noutate vine din Mureş, spune Jurma, unde avem confirmate 2 cazuri de infectare cu varianta BA.2.75 "Centaurus", ceea ce sugerează existenţa unui focar de "Centaurus" în Mureş.

„Fără date suplimentare de la CNSCBT suntem în ceaţă în privinţa caracteristicilor cazurilor. Puţin probabil să primim astfel de date însă. Raportul VOC din această săptămâna nu menţionează absolut nimic despre noile variante, deşi presa a relatat amplu despre BA.2.75 Cerberus în vară şi interesul public este evident. Nu este încurajatoare nici reducerea drastică a numărului de secvenţieri (32 săptămâna trecută faţă de 94 săptămâna precedentă)”, declară medicul.

Începutul valului 7 este iminent în aceste condiţii şi se pot face estimări „rudimentare” asupra debutului şi evoluţiei sale.

„Astfel, debutul va avea loc în maxim 2 săptămâni, posibil chiar săptămâna viitoare (în funcţie de rata de testare care este, de asemenea, foarte redusă). Din păcate, un vârf în jurul a 15.000 de cazuri noi pe zi este posibil să apară chiar în perioada sărbătorilor de iarnă ceea ce poate grava/prelungi valul. Chiar şi în cel mai optimist scenariu un vârf sub 10.000 de cazuri pe zi în perioada sărbătorilor este puţin plauzibil. Având în vedere mobilitatea naturală mare de sărbători e clar că infectările nu pot fi prevenite prin mijloace non-farmaceutice (masca, distanţare, aerisire) care au fost abandonate în România sub pretextul că s-a terminat pandemia şi COVID-19 a devenit o <banală răceală>", adaugă Octavian Jurma.

Prevenţia, în opinia acestuia, trebuie focalizată pe reducerea gravităţii consecinţelor infectării prin metode farmaceutice, respectiv vaccinarea cu boosterul bivalent BA.5 de la Moderna sau Pfizer şi disponibilitatea antiviralului Paxlovid. Novavax, un vaccin care nu se bazează pe tehnologia mRNA, este de asemenea un booster alternativ eficient pentru cei care se tem de tehnologia mRNA, declată Jurma.

„Din păcate nici unul din aceste mijloace de reducere a impactului infectării cu SARS-CoV-2 nu este disponibil încă în România deşi COVID-19 este o boală de cel puţin 10 ori mai gravă decât gripa. Pentru mulţi dintre noi chiar şi o versiune comercială a acestora ar fi mai bună decât nimic. Valul 7 este şi primul val de COVID-19 care debutează în acelaşi timp cu valul sezonier de gripă, ceea ce face mai probabilă apariţia cazurilor cu dublă infectare covid-gripă. Din fericire, avem atât vaccin anti-gripal, cât şi o campanie de informare care face ca vaccinarea antigripală să meargă relativ bine (pentru România). Problema este absenţa campaniei de vaccinare anti-covid. Circulaţia crescută a RSV (Virusul Respirator Sincitial) va complica şi mai mult valul 7, mai ales în rândul copiilor şi al persoanelor imunodeficiente. Avem deci un val o ameninţare triplă, care cere măsuri suplimentare de siguranţă, chiar dacă Omicron rămâne în continuare mai blând decât B.1.1 (Wuhan) şi Delta. Toate sunt motive să adoptăm o strategie vaccinare plus (booster+masca+etc) în această perioadă. Aştept şi eu în continuare alături de voi nişte explicaţii şi anunţuri legate de pregătirile guvernului pentru a face faţă noului val de infectări. Încă refuz să cred că ne vor abandona complet în valul 7 şi ne vor lăsa fără vaccin bivalent”, conchide medicul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
jurma,
centaurus,
val 7

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.