Kearney: Numărul companiilor ”zombie” creşte cu aproape 9% pe an la nivel global, dar Europa Centrală şi de Est stă mai bine. În România a fost identificată o singură companie zombie în 2023

Autor: Roxana Rosu Postat la 28 august 2024 18 afişări

Kearney: Numărul companiilor ”zombie” creşte cu aproape 9% pe an la nivel global, dar Europa Centrală şi de Est stă mai bine. În România a fost identificată o singură companie zombie în 2023

Numărul companiilor zombie, adică firme care au grave probleme financiare şi operaţionale, a variat în România, de la criza financiară din 2008, de la zero în perioada 2010-2011 la 5 în 2020, scăzând la una în 2023, respectiv 1,4% din cele 78 de întreprinderi analizate anul trecut de firma de consultantă în management Kearney.

În 2020, 6.5% din companiile analizate au fost declarate ”zombie”.

Ponderea din România este mai mică decât media globală de 5,8% şi mai mică decât cea a unor ţări similare din Europa Centrală şi de Est, precum Polonia, care are 26 de companii zombie, reprezentând 4% din companiile analizate. În ansamblu, CEE se situează mai bine decât media globală.

Studiul Kearney arată că numărul companiilor zombie la nivel mondial a crescut cu aproape 9% pe an începând din 2010, ajungând acum la 2.370.

Numai în 2023, Kearney a identificat 827 de noi companii zombie, o creştere semnificativă în comparaţie cu cele 534 de companii care au fost „resuscitate” prin îmbunătăţirea situaţiei financiare şi cu cele 127 care au fost delistate.

Ca urmare a creşterii costurilor de împrumut, multe companii întâmpină dificultăţi în a se menţine pe linia de plutire, iar raportul confirmă că această tendinţă nu dă semne de încetinire

Această creştere de la an la an subliniază impactul major al dificultăţilor de finanţare si trading întâmpinate de aceste companii, care reprezintă în prezent 5,8% din societăţile cotate la bursă la nivel mondial. La nivel global, sectoarele cu cele mai multe societăţi zombie au fost sectorul imobiliar şi cel al călătoriilor şi turismului (aproximativ 10% fiecare), precum şi cel al telecomunicaţiilor şi media (7%); printre sectoarele cu mai puţine societăţi zombie se numără serviciile financiare (2%), sectorul auto, cel al utilajelor, cel al materialelor şi cel al energiei şi utilităţilor (3 - 4%).

Kearney a analizat 75.000 de întreprinderi cotate la nivel mondial din 154 de industrii şi 152 de ţări. Setul de date include mai mult de 5,5 milioane de date individuale şi acoperă informaţii din anul 2000 până în prezent.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
analizare,
crestere,
financiar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.