Librăriile Cărtureşti, reacţie dură la declaraţiile lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: „Declaraţiile sunt false, lipsite de substanţă şi de probe care să le susţină”

Autor: Mirabela Tiron Postat la 28 august 2024 14 afişări

Librăriile Cărtureşti, reacţie dură la declaraţiile lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: „Declaraţiile sunt false, lipsite de substanţă şi de probe care să le susţină”

Oficialii lanţului de librării Cărtureşti au transmis că declaraţiile făcute în presă de Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, pe 22 august, sunt false, lipsite de substanţă şi de probe care să le susţină. Preşedintele Consiliului Concurenţei declarase că pentru firmele care au pretenţii justificate împotriva Bookster există instanţe care să stabilească acest lucru.

Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii active pe piaţa furnizării de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,9 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro) pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială. Companiile care au primit amenzi sunt Librăriile Cărtureşti (firma Direct Client Services), o amendă de 3,8 milioane de lei, Librăriile Humanitas (582.362 lei), Curtea Veche Publishing (422.220 lei), Nemira Publishing House (324.636 lei), Publica Com (174.000 lei), Asociaţia Editorilor din România (AER), 115.696 lei. Cărtureşti a primit 65% din amendă.

Modelul de business al Bookster, brand deţinut în prezent de Octavian Radu, a stârnit mai multe reacţii în ultimii ani din partea editurilor care consideră că activitatea Bookster nu este similară cu a unei biblioteci publice şi că aceasta nu respecta regulile de pe piaţa furnizării de carte şi nu plăteşte suficient pentru drepturile de autor.

Autoritatea de concurenţă a constatat, în urma unei investigaţii, că cele şase companii împreună cu asociaţia de profil din domeniu şi-au coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020. Bookster achiziţiona cărţi de la edituri şi librării, care apoi erau puse la dispoziţia abonaţilor în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor.

Editurile şi Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER au considerat că activităţile desfăşurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice şi că aceasta nu respecta regulile de pe piaţa furnizării de carte şi nu plăteşte suficient pentru drepturile de autor.

Cartureşti a transmis atunci că efectele intervenţiei Concurenţei vor fi distructive şi că Justiţia le va da dreptate.

Vezi integral dreptul la replică  al Cărtureşti la declaraţiile din presă făcute de Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, din data de 22 august

Declaraţiile Consiliului Concurenţei şi ale domnului Bogdan Chiriţoiu sunt false, lipsite de substanţă şi de probe care să le susţină. În acest sens, Cărtureşti a prezentat dovezi în cadrul raportului de investigaţie, însă acestea au fost ignorate în mod nejustificat, iar acum compania este denigrată în spaţiul public prin declaraţiile false sau trunchiate ale instituţiei. Asistăm la un abuz greu de conceput.

Contrar a ceea ce susţine Consiliul Concurenţei, Cărtureşti nu a avut nicio pretenţie de la Bookster, nu a fost parte din procesul intentat de către edituri şi Asociaţia Editorilor din România împotriva Bookster, nu a fost consultat în această privinţă, nu a asistat în vreun fel acest demers şi nu a avut cunoştinţă de el până la momentul în care a devenit public. Cărtureşti nu a participat la vreuna din presupusele întâlniri, discuţii sau înţelegeri în legătură cu Bookster, nu şi-a coordonat acţiunile cu niciun alt jucător de pe piaţa de carte şi nu a participat la nicio activitate de tip boicot. Valorile în care crede şi pe care le promovează Cărtureşti încurajează concurenţa şi un ecosistem sănătos în piaţa de carte şi, evident, respectarea drepturilor de autor, care guvernează activitatea tuturor actorilor din această piaţă.

Pe de altă parte, este de semnalat contradicţia dintre practicile Consiliului Concurenţei şi afirmaţiile domnului Chiriţoiu, care declară că principala cale de acţiune este adresarea în instanţă, în timp ce instituţia pe care domnia sa o conduce a incriminat acest demers în Raportul Investigaţiei, stabilind ulterior decizia de amendare a celor şase edituri şi librării. Acţionarea în instanţă nu înseamnă altceva decât o exercitare a dreptului de liber acces la justiţie prevăzut în Constituţie, iar incriminarea demersului de către Consiliul Concurenţei este profund îngrijorătoare.

Trebuie clarificat un lucru esenţial pe care Consiliul Concurenţei îl ignoră voit, inducând astfel în eroare şi opinia publică atunci când vorbeşte despre aşa-zisul boicot: odată notificată inexistenţa unor acorduri privind drepturile de autor, continuarea vânzărilor poate atrage răspunderea, inclusiv penală, a tuturor persoanelor implicate în lanţul comercial.

În aceste condiţii, orice distribuitor are libertatea deplină de a decide în mod individual dacă poate continua sau nu livrările. Iar concluzia contrară susţinută de către Consiliul Concurenţei nu doar că e lipsită de temei faptic şi juridic, ba chiar penalizează societăţile precum Cărtureşti care respectă pe deplin prevederile legislaţiei drepturilor de autor.

Despre Cărtureşti se menţionează că a primit cea mai mare sancţiune. Precizăm, însă, că amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei sunt calculate procentual din cifra de afaceri a fiecărei companii sancţionate. Cărtureşti operează peste 50 de librării fizice şi una online, desfăşoară activităţi de distribuţie (inclusiv în supermarketuri) şi exportă în Republica Moldova, toate acestea contribuind la cifra sa de afaceri.

Consiliul Concurenţei îndeamnă editurile şi librăriile să-şi dovedească nevinovăţia în instanţă, însă este bine cunoscut faptul că un proces de genul acesta poate dura ani de zile, timp în care opinia publică este dezinformată. În plus, Cărtureşti nu a recurs la posibilitatea de reducere semnificativă a amenzii prin «recunoaşterea» faptelor, menţionată de domnul Chiriţoiu în comunicatul său, întrucât nu poate recunoaşte ceva de care nu este vinovat.

Cărtureşti îşi ia deciziile în mod autonom, conform propriilor convingeri etice şi valori, respectând legislaţia în vigoare, precum şi munca autorilor, traducătorilor, ilustratorilor, redactorilor şi a tuturor celor care depun eforturi pentru apariţia şi promovarea unei cărţi. Considerăm, de altfel, că aceste convingeri şi valori sunt împărtăşite de toţi cititorii.

Ca să-l parafrazăm pe Ray Bradbury, nu e nevoie să arzi cărţile pentru a distruge o cultură, e suficient să-i descurajezi pe cei care le fac posibile.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.