Lovitură pentru talibani: FMI taie accesul la linia de finanţare destinată Afganistanului, cu doar câteva zile înainte ca noul regim să pună mâna pe aproape 500 de milioane de dolari
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că noul guvern din Afganistan nu va avea acces la linia de finanţare stabilită anterior de fond, cu doar câteva zile înainte ca taibanii să pună mână pe aproape 500 de milioane de dolari, potrivit Bloomberg.
Ţara urma să aibă acces la drepturi speciale de tragere încă de luni, 23 august, ca parte a unui plan prin care FMI va pompa lichidităţi de 650 de miliarde de dolari în economia globală.
Concret, Afganistanul va primi în continuare aceste active dar nu va avea acces la ele pentru că noul regim nu este recunoscut pe plan internaţional, a explicat FMI.
„Aşa cum se întâmplă de fiecare dată, FMI se ghidează după viziunea comunităţii internaţionale. (...) În prezent nu există claritate în comunitatea internaţională cu privire la recunoaşterea guvernului din Afganistan şi drept consecinţă ţara nu va putea accesa drepturile speciale de tragere sau alte resurse ale FMI”, a transmis un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional pentru publicaţia americană.
Conform regulilor FMI, toate cele 190 de state membre primesc acces la fonduri, iar acestea sunt împărţite în funcţie de ponderea pe care PIB-ul unei ţări o are în PIB-ul global. În cazul Afganistanului, asta înseamnă 0,07% din total, adică 455 de milioane de dolari.
Marea majoritate a statelor membre vor avea voie să convertească aceste rezerve de la FMI în cash pentru a-şi plăti datoriile sau pentru a direcţiona fonduri către nevoile legate de sănătatea publică în contextul pandemiei.
Afganistanul nu mai are voie să utilizeze aceste resurse, la fel ca ţări precum Venezuela şi Myanmar. Toate aceste ţări vor primi activele FMI, dar nu vor putea să obţină acces la ele.
Mutarea FMI reprezintă o lovitură pentru noul guvern format de talibani în Afganistan, unde eforturile americanilor din ultimii 20 de ani nu au reuşit să ducă la dezvoltarea unui sistem bancar solid. Trei sferturi din populaţia Afganistanului locuieşte în zone rurale, iar majoritatea băncilor sunt răspândite în doar trei oraşe mari, conform datelor Băncii Mondiale.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro