Marele asalt asupra mediului privat accelerează în China: Xi Jinping vrea o redistribuţie a averii în numele „prosperităţii comune”

Autor: Alex Ciutacu Postat la 18 august 2021 485 afişări

Marele asalt asupra mediului privat accelerează în China: Xi Jinping vrea o redistribuţie a averii în numele „prosperităţii comune”

Preşedintele chinezi Xi Jinping vrea o „reglementare mai dură a veniturilor mari”, semnalând că asaltul din ultimele zece luni asupra celor mai mari grupuri de tehnologie din ţară se extinde rapid atât la nivel economic, cât şi la nivel social, potrivit FT.

Presa controlată de stat a relatat că liderul comunist a subliniat nevoia pentru „reglementarea veniturilor excesiv de mari şi încurajarea grupurilor şi entităţilor cu venituri mari să dea mai mult înapoi societăţii”. Aceste declaraţii ar fi fost făcute în cadrul unei şedinţe a Comisiei Centrale pentru Finanţe şi Economie din cadrul Partidului Comunist.

Conform comisiei, partidul a permis unor oameni şi regiuni „să se îmbogăţească primii” în deceniile de început ale aşa-numitei reforme din China, însă acum ar fi momentul pentru prioritizarea „prosperităţii comune pentru toţi”.

Cei mai bogaţi antreprenori din China au resimţit greutatea statului încă din noiembrie 2020, când oferta publică iniţială a grupului Ant a fost blocată. Aceasta ar fi trebuit să valoreze 37 de miliarde de dolari, dar a fost oprită după ce cunoscutul Jack Ma a criticat autorităţile de supraveghere financiară din China.

Mai recent, compania de ride-hailing Didi Chuxing a fost pedepsită de oficialii statului după ce ar fi ignorat avertismentele prin care i se cerea amânarea listării de 4,4 miliarde de dolari pe bursa din SUA.

„Datele care arată o stagnare a consumului au scos la iveală o nevoie urgentă pentru creşterea veniturilor populaţiei şi pentru o distribuţie mai corectă a averii”, a explicat Wang Jung, care activează în cadrul China Center for International Economic Exchanges, un think-tank din Beijing.

Un antreprenor chinez a declarat pentru FT că ambiţiile reînnoite ale statului care se concentrează pe inegalitate şi alte probleme sociale au transmis un semnal clar către sectorul privat, aşa cum a făcut-o şi pedepsirea companiei Didi Chuxing.

„Trimite un semnal foarte puternic către toate companiile. (...) Partidul vrea să aibă un cuvânt de spus în businessul tău şi vrea să fii mult mai supus”, a declarat antreprenorul care a cerut să nu fie identificat.

Mai mult, trei entităţi ale statului au preluat o participaţie de 1% într-o subsidiară a ByteDance, grupul din spatele popularei aplicaţii TikTok. Mutarea a venit la finalul lunii aprilie, iar ca rezultat oamenii statului au ocupat acum un loc în consiliul de administraţie al ByteDance.

Ceea ce s-a întâmplat în cazul ByteDance ridică un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea ca statul să înceapă să preia participaţii şi locuri în consiliile de administraţie ale marilor grupuri de tehnologie din China.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
asalt,
comune,
prosperitate,
xi jinping,
avere,
privat

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.