Marile corporaţii americane sunt prinse în menghină: Pe de-o parte se străduiesc să-şi definească o strategie de reacţie în faţa războiului comercial lansat de Donald Trump, fiind îngrijorate de impactul tarifelor asupra economiei, dar pe de alta ezită să ia poziţie publică de teamă că vor fi ţinta represaliilor Casei Albe

Autor: Ziarul Financiar Postat la 05 aprilie 2025 26 afişări

Marile corporaţii americane sunt prinse în menghină: Pe de-o parte se străduiesc să-şi definească o strategie de reacţie în faţa războiului comercial lansat de Donald Trump, fiind îngrijorate de impactul tarifelor asupra economiei, dar pe de alta ezită să ia poziţie publică de teamă că vor fi ţinta represaliilor Casei Albe

Companiile americane se străduiesc să-şi definească o strategie de reacţie în faţa războiului comercial lansat de Donald Trump, fiind îngrijorate de impactul tarifelor asupra economiei, dar ezitând să ia poziţie publică de teamă că vor fi ţinta represaliilor Casei Albe, potrivit declaraţiilor unor directori executivi şi membri de consilii de administraţie.

Liderii din mediul corporatist nu ştiu cât de departe să meargă în reconfigurarea afacerilor lor ca reacţie la noile tarife anunţate miercuri, în contextul în care există incertitudini privind durabilitatea direcţiei adoptate de Trump, dar şi speranţa că ar putea face lobby pentru a convinge administraţia să tempereze aceste politici.

Situaţia este complicată şi de climatul de frică creat de atacurile recente ale Casei Albe împotriva unor firme de avocatură, inclusiv Paul Weiss.

„Nu vrei să fii câinele care latră pentru toată lumea, pentru că tu vei fi cel împuşcat,” a spus un preşedinte al consiliului de administraţie al unei companii americane.

Un alt director a declarat că cea mai bună strategie este de a transmite mesajele în mod discret către Trump şi echipa sa, explicându-le că aceste politici riscă să-i afecteze propriii susţinători, prin creşterea preţurilor şi pierderi de locuri de muncă.

„Va trebui să fie un lobby cu mănuşi de catifea, adresat consilierilor lui Trump care au o viziune mai echilibrată – iar printre ei se numără clar Scott,” a declarat un alt director, făcând referire la secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent.

Directorul executiv al Disney, Bob Iger, şi-a exprimat îngrijorarea joi, într-o şedinţă editorială internă la ABC News, potrivit unor persoane prezente. El a explicat că nu este uşor pentru companiile americane să îşi relocheze producţia, din cauza diferenţelor de competenţe şi specializări ale forţei de muncă. A dat exemplul fabricilor Foxconn din China, unde Apple produce majoritatea dispozitivelor sale.

Iger a avertizat şi că Disney va fi afectată direct: în contextul creşterii preţului oţelului, costurile de construcţie a vaselor de croazieră vor creşte semnificativ.

Valul de tarife impuse de Trump şi măsurile de retorsiune ale Chinei au zguduit pieţele de mărfuri, iar preţul ţiţeiului a scăzut vineri la cel mai redus nivel din ultimii 3 ani — 65,58 dolari barilul — în condiţiile în care traderii pariază că administraţia americană nu are un plan imediat de a renunţa la măsurile punitive.

Harold Hamm, magnatul din industria şisturilor şi preşedintele executiv al Continental Resources, a declarat pentru Financial Times că susţine în continuare eforturile lui Trump de a reforma profund comerţul internaţional şi de a reconstrui producţia internă.

„Dar este la fel de adevărat că nu poţi ‘să forezi, baby, să forezi’, dacă produci petrol şi gaze sub costul de producţie. Producătorii de şist speră că această volatilitate este doar temporară,” a spus Hamm, care conduce şi organizaţia Domestic Energy Producers Alliance.

Un director dintr-un mare fond de private equity a declarat că multe companii au analizat anterior scenarii privind impactul tarifelor şi îşi făcuseră planuri pentru a fi pregătite în ziua în care acestea vor fi anunţate – „ziua eliberării”.

Însă aceste planuri au fost abandonate rapid, deoarece formula folosită de Casa Albă pentru calcularea tarifelor a fost complet neaşteptată şi imprevizibilă.

Zeci de firme de investiţii fie au transmis, fie se pregătesc să transmită informaţii clienţilor despre impactul tarifelor, în special investitorilor internaţionali, care au fost şocaţi de amploarea şi direcţia măsurilor.

Carlyle Group va organiza luni un apel special pentru investitorii de top, sub forma unei „actualizări privind mediul global de investiţii”, în care David Rubenstein, cofondatorul firmei, şi alţi doi directori vor prezenta o strategie de reacţie la noul context comercial.

Unii lideri din mediul de afaceri au cerut calm şi au recunoscut că este posibil ca pieţele să fi reacţionat exagerat.

„Chiar dacă a fost dur şi drastic, ştim cu toţii că acţiunile au tendinţa să reacţioneze fie exagerat, fie insuficient,” a spus Herman Bulls, vicepreşedinte la grupul imobiliar JLL şi membru în consiliile de administraţie ale USAA, Host Hotels, Fluence Energy şi Comfort Systems.

„Nu este o surpriză în ceea ce priveşte direcţia,” a spus Bulls. „Toate acestea au fost discutate în timpul campaniei şi când a câştigat alegerile.”

Anunţul privind tarifele a fost făcut chiar în mijlocul conferinţei „Retail Round-Up” organizate la New York de JPMorgan Chase, unde participau directori, investitori şi analişti din sectorul retail.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tarife,
administratie
0 of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori