Microsoft: „Managerii trebuie să reziste tentaţiei de a vedea modelul de lucru hibrid ca pe ceva obişnuit”

Autor: Alexandra Cepăreanu Postat la 23 martie 2021 39 afişări

Microsoft: „Managerii trebuie să reziste tentaţiei de a vedea modelul de lucru hibrid ca pe ceva obişnuit”

Gigantul Microsoft a realizat un raport care arată că managerii ar trebui să reziste tentaţiei de a vedea modelul de lucru hibrid ca pe ceva obişnuit, în noul context creat de pandemie.

„Alegerile pe care le facem astăzi ne vor influenţa organizaţia pe parcursul următorilor ani. Este un moment care necesită o viziune clară şi o mentalitate orientată spre inovaţie.  Aceste decizii vor avea un impact asupra tuturor aspectelor, de la modelarea culturii organizaţionale, la atragerea şi păstrarea angajaţilor şi până la găsirea de modalităţi mai eficiente de promovare a colaborării şi al spiritului inovativ”, a spus Jared Spataro, Corporate Vice President Microsoft 365.

Raportul Work Trend Index este intitulat „Viitorul pieţei muncii este reprezentat de mediul de lucru hibrid - Suntem pregătiţi?” şi dezvăluie şapte tendinţe privind modelul de lucru hibrid cu care liderii de afaceri ar trebui să fie la curent.

Astfel, modelele flexibile de lucru vor fi implementate pe termen lung, liderii au pierdut legătura directă cu angajaţii şi este necesar ca aceştia să se conecteze la noua realitate, productivitatea ridicată maschează epuizarea angajaţilor, generaţia Z este expusă riscului şi are nevoie de un impuls şi de o nouă sursă de energie, colaborarea tot mai limitată pune în pericol capacitatea de inovare, autenticitatea va stimula productivitatea şi bunăstarea angajaţilor şi talentele pot fi găsite peste tot.

Pe lângă tendinţele cu privire la viitorul pieţei muncii, raportul Work Trend Index identifică şi cinci strategii pe care managerii ar trebui să le urmeze, pe măsură ce încep să facă schimbările necesare pentru a se adapta noului context. Astfel ei trebuie să fie atenţi la crearea unui plan prin care angajaţii sunt puşi la curent cu modurile flexible de lucru, investirea în spaţiul de lucru şi în tehnologie pentru a conecta planul digital cu cel fizic, combaterea epuizării digitale, începând de la vârful companiei, prioritizare pentru reconstruirea capitalului social şi a culturii organizaţionale, regândirea experienţei angajaţilor pentru a menţine concurenţa în atragerea celor mai bune talente.

De asemenea, studiul arată că anul trecut s-a schimbat fundamental natura pieţei muncii. Astfel, tendinţele de colaborare din Microsoft Teams şi Outlook sugerează că reţelele s-au contractat, însă munca hibridă le va reanima, consideră reprezentanţii Microsoft.

„Timpul petrecut în cadrul întâlnirilor s-a dublat, la nivel global, iar în luna februarie a acestui an au fost trimise cu peste 40 de miliarde de e-mailuri mai mult faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Munca a devenit mai umană. Aproape 40% dintre respondenţi spun că se simt mai confortabil să fie ei înşişi la locul de muncă decât înainte de pandemie, iar unul din şase respondenţi spune că a fost mai deschis în a-şi exprima dificultăţile emoţionale alături de un coleg anul acesta.”

Raportul a fost realizat pe un eşantion de 30.000 de persoane din 31 de ţări şi analizează trilioane de date agregate despre muncă şi productivitate disponibile în Microsoft 365 şi LinkedIn.

„În timpul acestei pandemii am observat o accelerare a anumitor tendinţe pre-COVID şi poate că una dintre cele mai interesante dintre ele vizează sporirea posibiliăţii muncii de la distanţă. Odată cu creşterea oportunităţilor de muncă de la distanţă şi circulaţia talentelor, vom vedea o răspândire a competenţelor pe cuprinsul unei ţări şi este momentul ca liderii de afaceri să profite de această ocazie pentru a atrage angajaţi cu diferite abilităţi şi talente, care nu erau disponibili anterior”, a spus Karin Kimbrough, Chief Economist în cadrul LinkedIn.

De asemenea, raportul arată că 73% dintre angajaţii chestionaţi îşi doresc să aibă în continuare acces la opţiuni flexibile de lucru de la distanţă, iar peste 40% din forţa de muncă globală se gândeşte să-şi schimbe locul de muncă anul acesta şi 46% intenţionează să se mute, acum că se poate lucra de la distanţă.

„Pe LinkedIn, numărul anunţurilor pentru locuri de muncă de la distanţă a crescut de peste 5 ori în timpul pandemiei. Pe scurt, apariţia modelelor flexible de lucru va determina pe cei care rămân, pe cei care pleacă şi pe cei care se alătură unei companii.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
microsoft,
angajati,
tendinte,
lideri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.