NATO avertizează cu privire la o "dublare" în dezbaterea pe tema creării unei armate UE
Oficiali de rang înalt din cadrul NATO au avertizat miercuri cu privire la riscul unei dublări, în cadrul unei dezbateri pe tema necesităţii sau nu ca Uniunea Europeană (UE) să aibă propria armată, relatează DPA.
Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude-Juncker a relansat în weekend un argument mai vechi, într-un interviu pentru un ziar german, subliniind că o armată europeană "ar convinge Rusia că vorbim serios atunci când spunem că apărărm valorile UE".
Relaţiile dintre Moscova şi Occident au atins cel mai scăzut nivel de la implozia fostei Uniuni Sovietice, în contextul crizei din Ucraina.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că "este treaba UE să decidă cum vrea să-şi organizeze cooperarea în probleme de apărare şi securitate" şi că salută creşterea investiţiilor europene în Apărare.
"Este necesar să cooperăm şi să evităm dublările, deoarece nu este o modalitate eficientă de a ne asigura că avem o Apărare puternică", a declarat el la sediul militar al NATO, în oraşul belgian Mons.
"Îndemn Europa să se asigure că tot ceea ce face este complementar cu ceea ce facem noi în NATO", a adăugat el.
Comandantul suprem al NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a preluat mesajul, apreciind că Alianţa militară nu este "preocupată" de dezbaterea UE.
"Eu cred că ne bucurăm de o cooperare mai bună, pe care deja o avem cu UE", a spus el, citând eforturile comune în lupta împotriva pirateriei în lagul coastelor Africii şi în menţinerea păcii în Kosovo.
Majoritatea statelor membre UE fac parte din NATO, mai puţin Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia. Statele Unite şi Canada fac, de asemenea, parte din Alianţa Nord-Atlantică, alături de Albania, Islanda, Norvegia şi Turcia, ţări care nu fac parte din UE.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană