Nici Basescu nu e ce-a fost
Cele 322 de voturi din Parlament pentru suspendarea presedintelui au consacrat saptamana trecuta o noua sintagma etalon pentru discursul politic: "cele cinci minute".
Cele 322 de voturi din Parlament pentru suspendarea presedintelui au consacrat saptamana trecuta o noua sintagma etalon pentru discursul politic: "cele cinci minute".
Presedintele Traian Basescu anuntase in seara dinaintea votului din Parlament ca isi va da demisia la cinci minute dupa ce senatorii si deputatii il vor fi suspendat din functie. Anuntul presedintelui a fost interpretat de analisti drept un gest pripit care se explica prin temperamentul omului politic Basescu. Desi dinspre Presedintie au razbatut zvonuri ca Basescu si-ar da totusi demisia dupa ce hotararea Parlamentului ar deveni oficiala prin confirmarea de Curtea Constitutionala, logica politica a contrazis oportunitatea unei asemenea decizii; suspendarea presedintelui Basescu atrage, in termen de 30 de zile (pe 20 mai, mai exact), un referendum pentru demitere care are sanse minore sa fie adoptat, intrucat ar necesita votul majoritatii cetatenilor inscrisi pe listele electorale. In cazul unei demisii a presedintelui, alegerile anticipate prezidentiale ar fi urmat sa se desfasoare in interiorul unui termen de 90 de zile si, posibil, in doua tururi de scrutin ceea ce ar insemna prelungirea lipsirii lui Basescu de prerogativele prezidentiale. Cel mai important dezavantaj al unei demisii ar fi fost insa privarea lui Traian Basescu de doi ani din actualul mandat prezidential; pus in balanta cu cuvantul dat in direct si in prime-time de presedinte, acesta se pare ca a atarnat mai greu. Basescu a riscat, asadar, ca dupa "Razgandeanu", in scena politica sa intre si "Razgandescu".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro