NINSORI în mai multe zone ale ţării: La peste 1.800 de metri altitudine s-a instalat iarna - FOTO
Iarna s-a instalat, duminică, în judeţul Neamţ, aflat sub cod portocaliu de viscol şi ninsori, iar în staţiunea harghiteană Lacu Roşu, aflată la poalele Hăşmaşului Mare, la o altitudine de 983 de metri, stratul de zăpadă este de un centimetru, ninsori şi vânt puternic fiind şi în alte zone ale ţării.
Meteorologul de serviciu de la Staţia Meteo Ceahlău-Toaca, din judeţul Neamţ, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că la 1.900 de metri altitudine este "iarnă în toată puterea cuvântului”, ninge şi este viscol.
Potrivit sursei citate, temperatura atmosferică a coborât până la minus 6 grade Celsius în jurul orei 15.00, iar în zonă s-a depus chiciură, ninge şi bate vântul cu aproximativ 40 de kilometri pe oră.
"Stratul de zăpadă este mic, măsoară doi centimetri, din cauza vântului care nu lasă să se depună în stat consistent, transportând-o în golurile alpine de jnepeniş”, a spus acesta.
Meteorologul a afirmat că lapoviţă şi ninsori au căzut, duminică, şi la altitudini mai mici, în staţiunea Durău, aflată la aproximativ 1.000 de înălţime, iar iubitorii de ascensiuni montane se bucură de "întâlnirea cu iarna” .
"Cine iubeşte muntele, iubeşte şi iarna. Avem turişti în zonă, sunt bine echipaţi şi mi-au spus că se bucură de întâlnirea cu iarna”, a adăugat acesta.
În jurul orei 14.00, a început să ningă şi în munţii Călimani, iar stratul de zăpadă măsoară, la staţia meteo, doi centimetri.
În judeţul Harghita, în staţiunea Lacu Roşu, aflată la o altitudine de 983 de metri, la poalele muntelui Hăşmaşul Mare, ninge de la ora 15.00 şi statul de zăpadă abia depus măsoară un centimetru.
Meteorologul Ilie Mojic, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, din Sibiu, a declarat, la rândul său, că şi în zona înaltă din Transilvania, la Bâlea Lac şi la vârful Lăcăuţi, "s-a semnalat lapovită”.
Fenomenele asociate iernii şi-au făcut apariţia, duminică, şi în Carpaţii Meridionali. Astfel, în judeţul Maramureş, la staţia meteo de la Iezer, aflată la peste 1.700 metri altitudine, cad ploi amestecate cu ninsoare.
"După ora 11.00, a început să dea lapoviţă, este ceaţă şi vântul sulfă cu aproximativ 70 de kilometri pe oră la rafală”, a afirmat meteorologul Irina Blaga, de la Centru Meteorologic Regional Transilvania Nord, din Cluj-Napoca.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), temperaturile au scăzut faţă de cele înregistrate duminică dimineaţă şi, începând din noapea de duminică spre luni, se preconizează că ninsorile se vor intensifica şi extinde ca arie.
"Aşteptăm ca ninsorile să se intensifice şi să se extindă ca arie începând din cursul nopţii în zona Carpaţilor Orienali şi în zona joasă din judeţele Suceava şi Neamţ. De asemenea, temperaturile vor scădea, din cauza unei mase de aer rece care vine dinspre nord”, a declarat meteorologul Cristi Crăciun de la ANM.
Meteorologii au instituit cod portocaliu de ninsori şi viscol în judeţele Suceava şi Nemaţ, iar Capitala şi alte 35 de judeţe vor fi sub cod galben de ploi, până luni seară.
Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, judeţul Suceava şi zona de munte a judeţului Neamţ va fi sub cod portocaliu de ninsoare şi viscol, duminică, de la ora 13.00, până luni, la ora 10.00. În aceste zone, stratul de zăpadă va depăşi 10-15 centimetri, se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 70 - 80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.
Potrivit meteorologilor, începând de duminică, de la ora 10.00, până luni, la ora 18.00, va fi sub avertizare cod galben de ploi, vânt puternic şi temperaturi scăzute aproape întreaga ţară, cu excepţia judeţelor Satu Mare, Bihor, Sălaj şi Cluj. Cantităţile de apă vor depăşi 25 - 30 de litri pe metru pătrat şi izolat 50 de litri pe metru pătrat, mai ales în jumătatea sudică şi în zonele de munte.
În zona Carpaţilor Orientali vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă. Precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare se vor semnala şi în zonele montane înalte din restul ţării, în jumătatea de nord a Moldovei şi trecător în estul şi sud-estul Transilvaniei. Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, depăşind temporar 60-70 de kilometri pe oră, îndeosebi în sud, sud-est şi în zonele de munte.
Procesul de răcire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană