NN Pensii, cel mai mare investitor de la Bursa de Valori Bucureşti, şi-a redus la jumătate expunerea la Fondul Proprietatea

Autor: Tibi Oprea Postat la 04 septembrie 2024 63 afişări

NN Pensii, cel mai mare investitor de la Bursa de Valori Bucureşti, şi-a redus la jumătate expunerea la Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea (FP) a anunţat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti că Fondul de Pensii Facultative NN Activ, Fondul de Pensii Facultative NN Optim şi Fondul de Pensii Administrat Privat NN şi-au redus deţinerile de la 9,82% la 4,98% din totalul drepturilor de vot.

Cele trei fonduri NN, deţineau la 30 august, în considerarea unei acţiuni concertate, un număr de 172,7 milioane de drepturi de vot, o investiţie care se ridică la puţin peste 100 mil. lei, conform calculelor realizate de ZF.

ZF a scris la începutul acestei luni că opt din 10 acţiuni Fondul Proprietatea tranzacţionate în iunie au fost vândute de fondurile de pensii Pilon II, care au ajuns la o deţinere de 14%, faţă de 17% în urmă cu o lună.

NN Pensii a fost probabil cel mai mare vânzător în iunie, iar la cumpărare a fost retailul, care a urcat de la 24% la 25% din drepturile de vot. Vânzări au realizat şi Aripi, BCR Pensii şi Metropolitan.

Tot miercuri, Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat documentul de ofertă publică de răscumpărare de acţiuni emise de societate, sub formă de acţiuni şi certificate globale de depozit (GDR-uri).

Intermediată de Swiss Capital, operaţiunea se va derula între 11 şi 25 septembrie. 269 de milioane de acţiuni vor face obiectul ofertei, la o valoare nominală de 0,52 lei pe titlu şi un preţ de cumpărare de 0,6622 lei pe unitate, respectivul echivalentul în dolari americani a sumei de 33,11 lei pe GDR.

Fondul Proprietatea are 2,1 mld. lei capitalizare, iar de la începutul anului acţiunile FP înregistrează o scădere de 26%, pe fondul unor tranzacţii de 475,1 mil. lei, arată datele BVB.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.