Normele care trebuie respecte de toate cluburile şi restaurantele din ţară. Câte din aceste norme au fost respectate de clubul Colectiv?
Szfarli Zoltan, consilier Primăria Mediaş, a întocmit un ghid privind deschiderea unei unităţi de alimentaţie publică
Acest ghid conţine informaţii cu caracter public şi nu substituie sub nicio formă prerogativele altor instituţii cu competenţe în domeniu şi totodată specificăm în mod expres faptul căinformaţia cuprinsă în acesta nu reprezintă activitate de consultaţă juridică.Datorită deselor schimbări legislative, este posibil ca în decursul unei perioade de timp de la redactarea acestuia, unele informaţii să nu mai fie de actualitate, astfel încât este recomandat oricărei persoane care se informează din această lucrare, să verifice ulterior în ce măsură informaţiile respective şi-au păstrat autenticitatea în timp.
Vezi aici ghidul complet. Ce norme trebuie să respecte fiecare restaurant sau bar din ţară
Pentru început, este necesar să inţelegem ce înseamnă o unitate de alimentaţie publică precum şi ce tipuri de activităţi se încadrează în codurile CAEN : 5610 – Restaurante ; 5630 – Baruri.
Conform legislaţiei aplicabile în domeniu, unităţile de alimentaţie publică se pot clasifica în două mari categorii:
1. Unităţi de alimentaţie publică incluse în structurile de primire turistice, reglementate de prevederile O.G. nr.58/1998, privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, cu modificările şi completările ulterioare. În această categorie se includ restaurantele indiferent de tipul acestora, baruri, cofetării, patiserii, unităţi de tip fast-food, amplasate în staţiuni turistice şi care fie funcţionează ca unităţi de sine stătătoare, fie în cadrul unor structuri cu funcţiuni de cazare, se supun unei proceduri de clasificare în funcţie de caracteristicile constructive, de dotările şi serviciile prestate, în conformitate cu prevederile H.G. nr.1267/2010, privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, cu modificările şi completările ulterioare.
2. Unităţi de alimentaţie publică, altele decât cele incluse în structurile de primire turistice, reglementate de prevederile cuprinse în H.G. nr.843/1999, privind încadrarea pe tipuri a unităţilor de alimentaţie publică, neincluse în structurile de primire turistice.
Astfel în conformitate cu prevederile cuprinse în Anexa la H.G. nr.843/1999, ca regulă generală, unitatea de alimentaţie publică reprezintă localul public în care se servesc preparate culinare, produse de cofetărie-patiserie, băuturi, caracterizându-se prin aceea ca în cadrul lui se îmbină activitatea de pregătire/preparare cu activitatea de comercializare, însoţită de servicii specifice care asigură consumul acestora pe loc. Conform acestui act normativ, acestea se clasifică pe tipuri de unităţi de alimentaţie publică, dintre care le vom menţiona pe cele mai des întâlnite în reţeaua comercială şi anume:
- Restaurant clasic
- Restaurant cu specific
- Pizzerie
- Bar
- Fast-Food
- Unităţi tip cofetărie, patiserie
Conform Ordinului nr.337/2007, privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională- CAEN, grupele/clasele de activităţi, prevăzute în cadrul acestui act normativ, care includ activităţi de alimentaţie,sunt următoarele:
Pentru alimentaţie publică:
- 5610 – Restaurante, aici fiind incluse activităţi precum: restaurant, bufete expres, restaurant fast – food, pizzerie, unităţi de alimentaţie care servesc pentru acasă, vânzători ambulanţi la tonete de îngheţată, cărucioare mobile care vând mâncare, prepararea hranei la standuri în pieţe.
- 5630 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, incluzând: baruri, bodega, saloane de servit cocktail-uri, discoteci (unde servirea băuturilor este predominantă), berării, cafenele, baruri care servesc sucuri de fructe, standuri mobile de vânzare a băuturilor.
Pentru alimentaţie colectivă:
- 5621 – Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente – această clasă include asigurarea serviciilor de alimentaţie bazate pe aranjamente contractualecu clientul, în locaţia specificată de acesta în vederea organizării unui eveniment.
- 5629 – Alte activităţi de alimentaţie n.c.a. – include:
• furnizori de servicii de alimentaţie pentru contractori (diverse companii)
• activitatea unităţilor de alimentaţie concesionate în cadrul bazelor sportive şi al unităţilor similare
• activitatea cantinelor sau bufetelor ( de ex. pentru fabrici, birouri, spitale sau şcoli) pe bază de concesionare.
Pentru un antreprenor aflat la început de drum, este util să se informeze în prealabil asupra codurilor CAEN, mai exact să studieze explicitarea acestora, pentru a ştii exact în ce grupă/clasă se încadrează activitatea pe care doreşte să o presteze, acest fapt fiindu-i util în momentul autorizării punctului de lucru la Oficiul Registrului Comerţului. În practicăse întâmplă cazuri, când viitorul antreprenor nu oferă suficiente informaţii cu privire la ceea ce doreşte să întreprindă, ducând astfel în eroare şi funcţionarii instituţiei respectiveşi astfel apar situaţii când după eliberarea certificatului constatator, emis de ORC, să se constate că activitatea autorizată nu corespunde cu activitatea ce se va desfăşura efectiv.
În acest context, am putea exemplifica ca şi încadrare greşită a unei activităţi- cazul amenajării, pe bază deconcesiune,aunui bufetîn cadrul unei fabrici, care se încadrează defapt în categoria alimentaţiei colectiveşi căruia ia fost atribuit codul 5610- Restaurant în loc de 5629– Alte activităţi de alimentaţie n.c.a, cum ar fi fost corect, eroare care determină costuri suplimentare şi documentaţie suplimentară prin faptul ca acest cod necesită autorizaţie din partea primăriei locale şi inclusiv achitarea unei taxe în conformitate cu prevederile Codului Fiscal şi a reglementărilor existente pe plan local.
Dupa ce ne-am familiarizat cu ceea ce înseamnă alimentaţie publică, în continuare vom dezbate principalele aspecte în vederea autorizării şi desfaşurării unei asemenea activităţi, parcurgând în mai multe etape această procedură şi anume:
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro